Американци почињу да граде флоту роботизованих ратних бродова

ЗБОГ РУСИЈЕ И КИНЕ ЋЕ ОДСАД ПО СВЕТУ СТАЛНО ДРЖАТИ ВЕЛИКИ БРОЈ СТРАТЕШКИХ БОМБАРДЕРА

* Пентагон ће од  2020-те до 2024-те издвојити око 4 милијарде долара за 10 великих беспилотних надводних и девет подводних бродова. Плус још 1,3 милијарде за прву фрегату преко које ће (биће их укупно 20) управљати роботизованим флотилама    

* Шеф америчке Команде за глобалне ударе – генерал Тимоти РЕЈ: „Стратешке бомбардере нећемо пребацивати само у Европу. Појавиће се у зони одговорности наше Централне команде, на пацифичким острвима, на много тачака по свету. Ми смо се 15 година борили против тероризма, а сада се окрећемо регионалној и глобалној конкуренцији и зато морамо бити у стању да своју силу, заједно са савезницима, усмеримо према било којој тачки на планети“

_________________________________________________________________________

         РАТНА морнарица Сједињених Држава - да би се носила са Русијом и Кином - намерава да изгради роботизировану флоту.

         Ово је објавио озбиљни специјализовани амерички лист The National Interest.

         Прецизирао је да ће Пентагон од  2020-те до 2024-те издвојити око 4 милијарде долара за 10 великих беспилотних надводних и девет подводних бродова.

         Исти лист износи претпоставку да ће издаци за роботизовану ратну флоту бити додатно увећавани јер САД не желе да на морима и океанима заостану за Русијом и Кином.

         The National Interest посебно указује да се у војном врху САД рачуна да ће са роботизованим делом флоте добити и нове, веће тактичке могућности.

         Команда Ратне морнарице САД сматра и да ће њени беспилотни бродови -  и надводни и подводни – бити теже дохватљиви руским и кинеским ракетама.

         The National Interest наводи и процену контра-адмирала Рендија Крајтса: „Велики роботизовани бродови биће аутономнији од оних са посадом, а моћи ће да се користе и за извиђање и за борбу“.

         Пентагон ће своје нове ракетне фрегате користити за управљање роботизованим флотилама. Зато ће већ у буџету за 2020-ту издвојити 1,3 милијарде долара за градњу прве такве фрегате, а треба да их буде укупно 20.

         Ово су важне новине, али нису једине.

Тимоти Реј

         Шеф америчке Команде за глобалне ударе – генерал Тимоти Реј – објавио је да ће САД своје стратешке бомбардере стално држати по свету, изван сопствених граница.

         Није открио о колико ће се таквих летелица стратешке авијације радити, али не крије да ће то бити „значајне јединице са стратешким бомбардерима“.        

Реј је указао: „Нећемо те авионе пребацивати само у Европу. Појавиће се у зони одговорности наше Централне команде, на пацифичким острвима, на много тачака по свету“.

         Генерал је истакао да се ради о „динамичкој примени снага у функцији проширеног обуздавања“.

         А такво „проширено обуздавање“ је – према његовим речима – постало неопходно „због новог супарништва великих сила“:

         „Ми морамо бити способни – рекао је Реј - за високопрецизне ударе по веома удаљеним циљевима, ради подржавања својих савезника и јачања стабилности. Ми смо се 15 година борили против тероризма, а сада се окрећемо регионалној и глобалној конкуренцији и зато морамо бити у стању да своју силу, заједно са савезницима, усмеримо према било којој тачки на планети“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари