Амерички Генералштаб: САД морају обуздавати Кину да не би морале са њом ратовати

ПОМПЕО РАНИЈЕ НАЗВАО КИНУ „ВЕЋОМ ПРЕТЊОМ СВЕТУ ОД СОВЈЕТСКОГ САВЕЗА“

* Генерал Џон ХЕЈТЕН: Кина напредује невероватно брзо. Још увек смо далеко испред њих. Али, ако се такмичите са неким ко брже трчи, није битно колико сте напред. Ако трче брже од вас, неизбежно ће вас сустићи

* Шеф америчке Националне обавештајне службе Џон РЕТКЛИФ:  Кина представља много већу опасност за Сједињене Државе од Русије

______________________________________________________________

       ГЕНЕРАЛ Џон Хејтен, заменик председника Комитета начелника штабова (генералштаба) Оружаних снага САД, изјавио је да Сједињене Државе „морају обуздавати Кину“.

       „Имамо ривале, у овом случају Кину, која напредује невероватно брзо. Још увек смо далеко испред њих. Али, ако се такмичите са неким ко брже трчи, није битно колико сте напред. Ако трче брже од вас, неизбежно ће вас сустићи“.

       Хејтен је у наставку нагласио:

       „Не смемо то дозволити. Знам да наша земља никада неће желети да ратује са Кином, што значи да морамо обуздати Кину да бисмо спречили рат“.

       Амерички државни секретар Мајк Помпео у септембру је Кину назвао главном спољном претњом Сједињеним Државама на средњи и дужи рок.

Џон Хејтен

       Притом је упоредио однос САД и Кине са „новим хладним ратом“, истичући спремност америчког лидера Доналда Трампа да се суочи са Кином „на свим фронтовима“.

       У августу је Помпео назвао Кину „већом претњом свету од СССР“.

       У истом месецу је шеф америчке Националне обавештајне службе Џон Ретклиф оценио да Кина представља „много већу опасност за Сједињене Државе од Русије“.

       У јулу је Помпео одржао свој „историјски говор“ у председничкој библиотеци „Ричард Никсон“ у  Калифорнији, где је најавио суспендовање вишегодишњег америчко-кинеског ангажмана, истичући да Вашингтон „више неће затварати очи пред темељним политичким и идеолошким разликама“ са Пекингом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари