Екс-стручњак Пентагона: Нећемо имати прилику да останемо испред Кине - већ је све одлучено

НИКОЛАС ШАЈАН ДО СЕПТЕМБРА БИО ГЛАВНИ ЗА СОФТВЕР У ВОЈНОМ ВРХУ САД

* За The Financial Times рекао: „Кина се - захваљујући својим достигнућима у областима вештачке интелигенције и машинске обуке - креће ка светској доминацији. За заостајање САД крив је и Гугл који не жели да са Пентагоном сарађује у области вештачке интелигенције

* Заменик начелника Здруженог штаба Оружаних снага САД генерал Џон ХЕЈТЕН: Ми своју војску модернизујемо недовољно брзо да би била у стању да обуздава Русију и Кину које се крећу брзо, Кина чак невероватно брзо. Ако не успемо да им парирамо, бићемо у позицији, без обзира на то колико смо испред, да заостанемо“

_________________________________________________

       БИВШИ главни софтверски стручњак Пентагона - Николас Шајан - рекао је The Financial Times да технолошке промене у америчкој војсци споро напредују и да се Вашингтон не може такмичити с Пекингом у тој области.

       „Нећемо имати прилику да се такмичимо кроз Кином за 15-20 година. Већ сада је све одлучено. По мом мишљењу, све је већ завршено!“

       Британски лист преноси и Шајанову трвдњу да се Кина - захваљујући својим достигнућима у областима вештачке интелигенције и машинске обуке - креће ка светској доминацији.

       Шајан сматра да је за заостајање САД крив и Гугл који не жели да са Пентагоном сарађује у области вештачке интелигенције.

       „У Кини, нагласио је, компаније су обавазне да сарађују са властима. Вашингтон више улаже у одбрану, али се превише троши на логистику“.

       Шајан је указао да је заштита од сајбер претњи у неким сегментима америчке администрације била „на нивоу дечјих вртића“.

       The Financial Times наводи да је Шајан поднео оставку почетком септембра и да је у писаном тексту оставке критиковао војне званичнике који су руководили IT-пројектима, истичући да нису имали потребно искуство.

       Указао је и на „недостатак финансирања“ и бирократизам који је омогућио  америчким противницима да напредују.

       Шајан ће ускоро говорити у Конгресу САД о кинеској сајбер-претњи.

       Претходно је заменик начелника Здруженог штаба Оружаних снага САД генерал Џон Хејтен рекао да САД своју војску модернизују недовољно брзо да би била у стању да обуздава Русију и Кину.

       Према његовим речима, „обе земље се крећу брзо, Кина чак невероватно брзо“:

       „Ако не успемо да им парирамо, бићемо у позицији, без обзира на то колико смо испред, да заостанемо за онима који се на путу модернизације крећу брже“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари