Посетиоци ће моћи да виде и делове Ајнштајновог мозга

У Лондону се отвара изложба «Мозак: разум као материја»

Фрагменти мозга Алберта Ајнштајна

          ЛОНДОНСКА галерија Wellcome Collection отвара изложбу «Мозак: разум као материја» чији посетиоци ће моћи да виде – делове мозга Алберта Ајнштајна, познатог канадског научника-злочинца из 19. века Едварда Рулофа и познате сифражетњиње Хелен Гарднер.

          Велики научник је, по својој вољи, био кремиран 1955. године, али је патологоанатом Томас Харви, тврдећи да му је то дозволио Ајнштајнов син, сачувао мозак `за будућа научна истраживања`.

          Сам мозак генија, испоставило се, и није био тако велики, а Харви га је изделио на 240 `фрагмената` које је чувао у својој кућу, у теглама са формалином. Потом је део `фрагмената` предао свом колеги Вилијаму Ехричу, а он их, после извесног времена, препустио музеју Mutter Museum у Филаделфији.

          У овом музеју су ти `фрагменти` Ајнштајновог мозга први пут били изложени прошле године. И, управо ти делови ће и бити показани у Лондону.

          Рулоф, који је био истакнути филолог, прво је до смрти претукао своју жену и дете, потом је отровао полусестру и рођаку, али је сваки пут успевао да се извуче из притвора `због недостатка доказа`. Када је коначно долијао – због убиства у Њујорку 1871. године – било је предлога да се поштеди. Да би наставио да се бави науком.

          Његов мозак се до данас сматра једним од највећих на свету.

          А Гардер је свој мозак `завештала науци`.

          Организатори изложбе тврде да ће њени посетиоци имати прилику да виде и `сиву материју мозга једног старог Египћанина`.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари