Камијева ћерка објавила љубавну преписку између оца и шпанске глумице Марије Казарез

УПОЗНАЛИ СУ СЕ 6. ЈУНА 1944. – ОНА ЈЕ ТАДА ИМАЛА 21, А ОН 30 ГОДИНА

  • У последњем писму својој драгој, написаном у новембру 1959. године, Ками наводи да једва чека да се врати у Париз после боравка у централном делу Француске. Али, погинуо је 4. јануара 1960. године у саобраћајној несрећи на путу за главни град

         ЋЕРКА француског књижевника Албера Камија, Катрин, издала је књигу с љубавном преписком њеног оца и глумице Марије Казарез, саопштила је издавачка кућа Галимар и додала да је реч о 865 писама.

         „Њихова писма дају свету светлији простор, лепши ваздух, само због тога што су постојали", рекла је Катрин Ками.

         Албер Ками и шпанска глумица Марија Казарез упознали су се 6. јуна 1944. године на дан искрцавања савезничких снага у Нормандији. Она је имала 21 а он 30 година. Ками је тада био ожењен са Франсин Фор, с којим има близанце Катрин и Жана Камија.

         Франсин Фор је била у Алжиру када су се њен супруг и глумица срели. Кад се вратила у Париз у септембру 1944. године, Марија Казарез раскида везу с Камијем и тада почиње њихова преписка.

         „Где год да се окренем, видим мрак... Без тебе немам снагу. Имам жељу да умрем”, написао је Ками.

         Књижевник и глумица случајно су се срели четири године касније у једном париском булевару и од тада су били нераздвојни.

         У писмима се открива нежност између њих, и неоспориви доказ њихове љубави, навела је Катрин Ками у предговору књиге од 1.300 страна.

         Марија Казарес је играла с Мишелом Букеом, Жераром Филипом као и у неким Камијевим позоршним комадима. Имала је обичај да Камију шаље кратке поруке после представа.

         У последњем писму својој драгој, написаном у новембру 1959. године, Ками наводи да једва чека да се врати у Париз после боравка у централном делу Француске.

         Ками се никада неће вратити у Париз. Погинуо је 4. јануара 1960. године у саобраћајној несрећи на путу за главни град.

         Писац и филозоф добио је Нобелову награду за књижевност 1957. године. Познат је по свом карактеристичном стилу писања и тематикама својих дела.

         Његова најпознатија дела су филозофски есеј „Мит о Сизифу”, као и романи „Странац”, „Куга”, „Пад” и „Срећна смрт”.

         Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

iki's picture
iki 08:21 11.11.2017.

  • +9
Voting is closed.

Kao dete, gledala sam odličan francuski film "Deca raja" gde je igrala Marija Kazares i tada sam za nju prvi put čulamIako dete, stekla sam još tada utisak da je to veliki film. Moram da priznam da mi se sviđala više od Marije, Arleti, izuzetno lepa i šarmantna žena. Ponovo sam film gledala pre mnogo, mnogo godina i isto je na mene delovao, nije izgubio svoj sjaj i francuski šarm. A Kami je bio poznat i kao veliki osvajač žena, tako da ovo ne predstavlja ništa novo, jedino su pisma tu, oni , kao poznati, znali su da će jednom da se pisma objave, zato su ih i pisali.! Kao i Balzak, sa jednom , čini mi se ruskom groficom, zaboravila sam, jer sam bila još učenica, kada sam to čitala.

Додај коментар