Христов венац и црна чоколада

ПОМОЋ ЗА НАПЕТЕ НЕРВЕ СТИЖЕ ИЗ ПРИРОДЕ

  •  Валеријану можемо слободно назвати краљицом природних седатива јер је њено благотворно дејство познато већ вековима, а може се наћи у облику чаја, капи, таблета или сокова

          ВРЕМЕ у којем живимо је брзо, ниво стреса којем смо свакодневно изложени немерљиво је већи у односу на онај од пре 50 или 100 година тако да људи неретко посежу за таблетама или алкохолом као краткорочним вентилом. Било да се ради о пословним или приватним проблемима који вас доводе до тачке пуцања, пилуле и чашицу замените природним средствима за опуштање пренапрегнутих живаца.

          Валеријану можемо слободно назвати краљицом природних седатива  јер је њено благотворно дејство познато већ вековима, а може се наћи у облику чаја, капи, таблета или сокова. Уколико, ма колико уморни били, никако не можете да заспите ароматерапија лавандом, која се прави од осушених цветова и еценцијалних уља, је права ствар за вас јер непогрешиво отклања блаже облике инсомније. Сваки део ове биљке има лековит учинак, тако да се поред етеричног уља користе и чај, лосион за тело, свеће и потпури за лакше и брже успављивање.

          Проверен лек за отклањање несанице свакако је и шоља топлог млека које чини да се осећате поспано због аминокиселине трипофан која се такође налази и у ћуретини. Чај од камилице је одличан за оне који пате од ноћних грчева у мишићима јер им смањује интензитет и доводи тело у стање потпуног мировања.

          Путер од кикирикија важи за погонско гориво за тело, нарочито оним данима када се осећате уморно због мањка сна. Препоручује се конзумирање природног путера јер у њему нема превише шећера, а богат је витамином Б6 који подиже расположење и регулише крвни притисак. Црна чоколада чини да се осећате срећно јер ослобађа ендорфине у мозгу током конзумације, а смањује ниво хормона стреса кортизола и катеколамина.

          Ипак не треба претеривати с овим борцем против анксиозности - препоручљива дневна доза је 40 грама. Уколико желите да су добро расположење и осећај среће ваша свакодневница, у ваш јеловник уврстите житарице од целог зрна које ослобађају такозвани срећни неуротрансмитер илити серотонин. Њега има у интегралном хлебу и пиринчу, зоби, пасуљу, грашку и сочиву.

          Анксиозност ћете избећи уколико редовно конзумирате слатки кромпир који одржава осећај задовољства јер је препун угљених хидрата, сладак је и има доста влакана који поспешују варење што доводи до прибраности и смирености. Христов венац је цвет који се до пре неколико деценија куповао без рецепта као препоручени седатив јер успешно лечи нервозу и напетост, а треба га користити као додатак исхрани.  Кантарион у виду чаја или као додатак исхрани користе благо депресивне особе јер проверено поправља расположење и повећава заинтересованост док није препоручљив код лечења тежих облика депресије јер изазива негативне последице уколико се користи истовремено са одређеним лековима и намирницама.

          Зато заобиђите лекарске ординације и лекове на рецепт и упутите се у прву биљну апотеку, радњу са здравом храном или у башти уберите оно што вам је на дохват руке, а свакако ће бити благотворно по ваше нерве.

 

М. Чановић

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари