Sueddeutsche Zeitung: Вучић вешто подстиче раздоре у ЕУ и скида притисак са Србије

НЕМАЧКИ ЛИСТ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ НАЗИВА „ПРЕВЕЈАНИМ СТРАТЕГОМ“

          ЗАПАЉИВИ говори и запаљене барикаде довољан су доказ да је Косово још далеко од решења, али је председник Србије Александар Вучић током недавне посете Косову својом вештом дипломатском акробатиком успео да пребаци раздор на ЕУ и са себе бар на неко време скине притисак, оцењује немачки дневник Зидојче цајтунг (Sueddeutsche Zeitung).

         Лист пише да је Вучићу припала "контроверзна заслуга" да свету протеклог викенда "предочи тужну истину да је косовски сукоб још далеко од решења".

         "Као превејани стратег Вучић је протеклих седмица потпиривао висока очекивања. Јавно се расправљало о плановима размене територија између Срба и Албанаца. А онда је Вучић сам поново испустио ваздух из пробног балона који је пустио да полети над Косовом. У свом напето ишчекиваном говору на Косову послао је у недељу нову поруку, да се са компромисима на дуже стазе не може рачунати", пише лист.

         У коментару се оцењује да је Вучић својом дипломатском акробацијом пре свега извео приказ за актере у ЕУ, разједињене око питања промене граница, пошто је Немачка, како наводи лист, потпуно с правом одбила тако нешто као опасан преседан, док су неки у Европској комисији у Бриселу показали да су склони таквој идеји

         "Када се два табора свађају, Вучић као трећи за сада не мора да се плаши притиска. То је успех за њега, али тежак ударац за посредничке напоре ЕУ", сматра Зидојче цајтунг.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари