Павић: Немац Шмит се држи као нацистички окупатори у Другом светском рату! Опрез: нешто ће покушати!

ЗА ЕСКАЛАЦИЈУ ПРЕТЊИ ОЧИТО ИМА ПОДРШКУ НЕКИХ ЗАПАДНИХ ЦЕНТАРА МОЋИ

* „Опет имамо Немца који је дошао овде као колонијални окупатор. Прети Српској и Додику и силом - као да се вратила 1941. То је неприхватљиво за било ког Србина, било где. Шмит говори језиком претњи, као окупациони управник БиХ...“

* „Очекујем акцију од Шмита. Мислим да је то неминовно, јер после овакве реторике немогуће је да не уследи нека акција, осим ако би се уплашило руководство Српске и само зауставило процес /враћања надлежности/. У том случају, то би била огромна политичка штета не само за владајући коалицију Републике Српске, него и за саму Српску...“

* „Можда посегне за размештањем додатних снага НАТО под заставом Еуфора, на пример у Брчком, а могу да буду и покушаји привођења неког против кога је сарајевско тужилаштво поднело кривичну пријаву за вербални деликт негирања геноцида

________________________________________________________

          ПОЛИТИКОЛОГ из Београда – колумниста Све о Српској Александар Павић - рекао је да Кристијан Шмит као неко ко је нелегитиман, последњом својом изјавом да се "будућност БиХ мора одвијати без /српског члана Председништва БиХ/ Милорада Додика", језиком силеједном демократски изабраном представнику српског народа.

          Павић је рекао за Срну да очекује да ће Шмит да предузме неке акције чим Република Српска буде вратила још неку надлежност те истиче да је исто тако значајно што је ставио до знања нешто што многи нису знали, а то је да му је брат командант Еуфора, што практично значи и увијену војну претњу.

          „Значи, опет имамо Немца који је дошао овде као колонијални окупатор и који прети језиком силе. То би било неприхватљиво за било ког Србина, било где. Шмит говори језиком претњи, као окупациони управник БиХ и буквално звучи као да се вратила 1941. година, јер се његова реторика ни по чему не разликује од нацистичких окупатора за време Другог светског рата", рекао је Павић.

          Павић је рекао да је Шмит нелегитиман, али да хоће путем претњи, уцена и силе да постигне своје циљеве.

          "Ово је велика ескалација у реторици, ово су претње. Он није демократски изабран, он је постављен и то на нелегитиман и нелегалан начин, који не признају две од пет сталних чланица Савета безбедности УН. Није постављен како је предвиђено Дејтонским споразумом", рекао је Павић.

          Према његовим речима, Шмит као такав нелегитиман прети једном демократски изабраном и потпуно легитимном представнику српског народа, једном од три народа у БиХ, што је неприхватљив језик, језик претње.

          "Мора то да се узме у обзир, јер очигледно да Шмит има подршку за ову његову реторику од неких западних центара моћи. Морамо се спремити за то да ће он бити спреман да то искористи у покушавању сузбијања легитимних права Републике Српске", рекао је Павић.

          Он је навео да се може очекивати да ће Шмит нешто да предузме ако Република Српска настави путем који је трасирала, путем повратка својих дејтонских надлежности.

          „Ја очекујем акцију од Шмита. Мислим да је то неминовно, јер после овакве реторике немогуће је да не уследи нека акција, осим ако би се уплашило руководство Српске и само зауставило процес /враћања надлежности/. У том случају, то би била огромна политичка штета не само за владајући коалицију Републике Српске, него и за саму Српску", рекао је Павић.

          Павић очекује да ће Шмит да посегне за неким овлашћењима, бонским, али и да ће да изврши своју претњу "да ће да се деси нешто што се не очекује".

          "То могу да буду разне ствари од, можда, размештања додатних снага НАТО под заставом Еуфора, на пример у Брчком, а могу да буду и покушаји привођења неког против кога је сарајевско тужилаштво поднело кривичну пријаву за вербални деликт негирања геноцида", навео је Павић.

          У сваком случају, он очекује да ће Шмит неке акције да предузме чим Република Српска буде вратила још неку надлежност.

          Павић је нагласио да је, нажалост, Шмит имао неко охрабрење због јавног позива председника Србије Александра Вучића да се Срби врате у институције БиХ те оценио да може да схвати добронамерност таквог става /Вучића/, али је несрећа што је то урађено јавно.

          Шмит је за сарајевску ТВ Фејс рекао да се мора радити на томе да се будућност БиХ одвија без Додика, да се мора ићи путем који Додик није замислио, као и да њему не треба Додиково признање.

          Он је рекао и да он није безначајан и да Додик зна да његова овлашћења нису само да неког скине са функције те да су на истој стани "врло јаког краја ужета који се не може вући" међународна заједница, ЕУ, САД и високи представник, као и да је његов брат командант Еуфора.

          (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари