Маџар: Србија и Хрватска су две најспорије растуће економије у ширем окружењу

СРБИЈА ИМА ЗА ТРЕЋИНУ НИЖИ НИВО ИНВЕСТИЦИЈА ОД ДРУГИХ ЗЕМАЉА У ТРАНЗИЦИЈИ

         СРБИЈА и Хрватска су две најспорије растуће привреде у ширем географском окружењу југоисточне Европе, али и у скупини земаља у транзицији, оценио је економиста и професор Љубомир Маџар.

         Темпо привредног раста постао је деликатна тема, јер је по тим критеријумима Србија засад једна недопадљива привреда са неуспешном развојном политиком, каже Маџар за издање Данаса од четвртка и додаје да власт то представља другачије, да смо лидери у региону што није истина.

         Он додаје да чак и Фискални савет, који је државна институција, указује на чињеницу да је Србија на дну листе земаља са којима има смисла да се пореди.

         Узрок таквог стања по професору Маџару је низак ниво инвестиција, за трећину нижи од земаља у транзицији, што се одражава на спор раст  и условљава заостајање у развојној трци. Уз то Србија је, по нивоу дохотка по становнику, опет на једном од последњих места у Европи.

         "Та комбинација ниског дохотка по становнику и ниске стопе раста прави је рецепт за развојну катастрофу. То је једна развојна саблазан, скандал који не би смео да се толерише ни у једној земљи", оцедњује Љубомир Маџар.

          Он закључује да, уколико би Западна Европа мало успорила а Србија убрзала раст, рачуница показује да би могли да достигнемо њихов просек тек за неких 30 до 50 година.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари