Умро Момчило Крајишник један од кључних стваралаца најновије српске историје

У БАЊАЛУЧКИ УКЦ ПРИМЉЕН СА ОБОСТРАНОМ УПАЛОМ ПЛУЋА УСЛЕД ИНФЕКЦИЈЕ КОРОНА ВИРУСОМ

* Предсједник Народне скупштине РС Недељко ЧУБРИЛОВИЋ у телеграму саучешћа породици: „Име Момчила Крајишника, као првог председника Скупштине српског народа у БиХ, потом првог председника НС РС и првог српског члана Председништва БиХ, неизбрисиво је записано у историји ове земље.  Живеће у српској историји, у култури сећања и у нашим мислима. Нека му је вечна слава и Бог да му душу прости

__________________________________________________________________

       КOМЕМОРАЦИЈА поводом смрти Момчила Крајишника, у организацији Народне скупштине Републике Српске, биће одржана у среду 16. септембра у 11 часова у Културном центру Бански двор у Бањалуци.

       Крајишник је преминуо јутрос од последица вируса корона, након што је због инфекције овим вирусом са обостраном упалом плућа 30. августа примљен на Клинику интензивне медицине УКЦ-а РС.

       Био је први председник Народне скупштине Републике Српске од 24. октобра 1991. до 14. септембра 1996. године.

       Од 1996. до 1998. године био је први члан Председништва БиХ из Републике Српске.

       Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је:  

       „Име и дело Крајишника остаће уписани у српској историји као председника првог сазива Народне скупштине који је утемељио Српску, донео први Устав, законе, основао органе и институције, од Председништва, Владе, Војске Републике Српске, новинске агенције до прве јавне радио-телевизије", наводи се у телеграму саучешћа који је Чубриловић у име Народне скупштине и своје упутио породици Крајишник.

       Он је нагласио да је Народна скупштина, којом је председавао Крајишник, у најтежим временима по српски народ, стварала услове за функционисање државе, доносила важне одлуке и разматрала мировне планове, саопштено је данас из Народне скупштине Републике Српске.

       „Као први српски члан послератног Председништва БиХ, доследан и принципијелан у одбрани интереса Републике Српске, Крајишник је учинио све да договори о формирању првих институција, докумената, валуте, симбола, дипломатско-конзуларне мреже и свих осталих сегмената везаних за установљење и рад заједничких институција буду донесени и спроведени уз уважавање Српске, у складу са Дејтонским мировним споразумом", написао је Чубриловић у телеграму саучешћа.

       Он истиче да је Крајишник био чврст и бескомпромисан и током суђења у Хашком трибуналу, а досуђену казну је часно одслужио и вратио се јак и доследан какав је и отишао у Хаг јер је знао да је суд Божји изнад земаљских судова.

       „Знамо да су ријечи само утеха породици када изгуби ближњег, али на понос остаје чињеница да је име Момчила Крајишника, као првог председника Скупштине српског народа у БиХ, потом првог председника Народне скупштине Републике Српске и првог српског члана Председништва БиХ, неизбрисиво записано у историји ове земље. Први председник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник живеће у српској историји, у култури сећања и у нашим мислима. Нека му је вечна слава и Бог да му душу прости!", наводи се у телеграму саучешћа.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари