ТАДИЋ: Ми на овом малом простору стварамо и поштујемо нове идентитете

Конгрес међународног ПЕН у Београду

  • Председник Србије учесницима конгреса рекао да народи у Југоисточној Европи "немају обичај" да се роде, живе и умру у истој држави
  • Потом је нагласио: Ми на овом малом простору стварамо нове идентитете, поштујемо их и учествујемо у њиховој изградњи, рекао је Тадић и изнео уверење да модерни писци и уметници могу допринети разумевању различитих идентитета
  • Конгресу и председнику Међународног ПЕН центра писмом се обратио књижевник Мирослав Михаиловић који је навео да се силеџијско понашање власти према њему огледа у читавом арсеналу метода притисака – од вербалног шиканирања и уништавања личне имовине, до физичке и психичке пресије и отворених претњи

       БЕОГРАД, (ФоНет) - Председник Србије Борис Тадић поручио је на отварању 77. конгреса Међународног ПЕН, да су Србија и Београд посвећени изградњи мира и очувању различитих идентитета на простору Балкана и охрабрио писце да током конгреса отварају теме за које политичари некад немају храбрости.

       Тадић је истакао да народи у Југоисточној Европи "немају обичај" да се роде, живе и умру у истој држави.

       Ми на овом малом простору стварамо нове идентитете, поштујемо их и учествујемо у њиховој изградњи, рекао је Тадић и изнео уверење да модерни писци и уметници могу допринети разумевању различитих идентитета.

       Председница српског ПЕН центра Вида Огњеновић поздравила је госте Београда, књижевнике из целог света, који учествују на 77. конгресу Међународног ПЕН, који ове године слави 90 година.

       "На почетку му нису предвиђали дуговеèно трајање. Нађите ми два писца која се у нечем слажу, камоли да их неко глобално усагласи, говорили су сумњичави мудраци", рекла је Огњеновић.

       Она се осврнула и на питање шта ће бити са књигом у свету модерних и нових изума, као што су ајпод или ајпед.

       "Књига је онај предмет штампаних страница, у којем се вечно огледају два нарциса, писац и читалац. Један у њој огледа своје лице, то је писац, други помно тражи своје, то је читалац. То огледање никад неће престати и оно ће спасити књигу", поручила је Огњеновић.

       Председник Међународног ПЕН Џон Ралстон Соул захвалио је Види Огњеновић и Србији на организацији Конгреса, наводећи да је за писца велико одрицање да се, уместо да пише, бави организацијом оваквих скупова.

       То је велика жртва, рекао је Соул.

       Он је оценио као историјско достигнуће што су данас представници десет ПЕН центара са Балкана креирали мрежу кроз коју æе сарађивати, иако писци са ових простора никада нису прекидали контакте.

       Солу и учесницима скупа се, иначе, отвореним писмом обратио књижевник Мирослав Цера Михаиловић, главни и одговорни уредник Књижевне заједнице „Борисав Станковић“ из Врања.

       Факти преносе Михаиловићево писмо:

       «У време док се у Београду и Србији одржава 77. конгрес ваше асоцијације, на којем ће, поред редовних седница борда Међународног ПЕН-а заседати и друга тела са темом посвећеној борби за остваривање људских и уметничких слобода, желим да вас информишем да сам у земљи домаћину тако значајног скупа, као српски писац изложен бруталном политичком линчу, незабележеном не само у српској, већ и у европској, па и светској новијој историји. Аутор сам 17 књига, а књижевна критика ме тумачи као песника особеног, јужњачког сензибилитета и песничког израза.

       Добио сам значајне награде за књижевно стваралаштво, превођен сам и заступљен у многим домаћим и страним антологијама и зборницима поезије, као и у школским уџбеницима. Изложен сам насиљу и погрому, недопустивом савременом цивилизацијском тренутку 21. века. Повод за такво понашање власти јесте перформанс, тачније изложба стихова и колажа под називом Сличице из Липсандрије, као и исто насловљена књига сатиричне поезије која је непосредно потом објављена у библиотеци „Талас“ београдског издавача „Албатрос плус“.
__________________________________________________________________________

“Оваква репресија власти, која ми је живот учинила неподношљивим и небезбедним, без преседана је и без премца по свом стаљинистичком карактеру и представља отворено ругање самој идеји демократије и вредностима која она подразумева.“
__________________________________________________________________________

Мирослав Цера Михаиловић (фото: Печат)
       Ово и овакво злостављање траје већ три године, а силеџијско понашање власти огледа се у читавом арсеналу метода притисака – од вербалног шиканирања и уништавања личне имовине, до физичке и психичке пресије и отворених претњи како мени, тако и члановима моје породице. Оваква репресија власти, која ми је живот учинила неподношљивим и небезбедним, без преседана је и без премца по свом стаљинистичком карактеру и представља отворено ругање самој идеји демократије и вредностима која она подразумева.

       Апел за разумевање, као подршку мени и Књижевној заједници „Борисав Станковић“, институцији културе у којој сам запослен као главни и одговорни уредник, потписало је више од две стотине српских писаца и интелектуалаца, међу којима су и многи чланови српског ПЕН-а. Апел је упућен на адресе г-дина Бориса Тадића, председника Републике Србије, Министарства културе Републике Србије, градске власти у Врању и медијима у Србији.

       На исте адресе упућено је и Писмо подршке које је потписало више од 1000 грађана Врања, мог родног места у којем и данас живим. Саопштењима за јавност огласила су се оба струковна удружења, Удружење књижевника Србије и Српско књижевно друштво, чији сам члан од оснивања. Све је то, нажалост, остало без резултата! На све се то српска власт оглушила, на све пљунула, све омаловажила.
__________________________________________________________________________

„...апелујем на вас да се огласите како би ваш глас учинио да овакав погром једног човека и једне институције буде заустављен...»
__________________________________________________________________________
       Осионост власти огледа се и у укидању свих дотација, у непоштовању Уговора који је надлежни орган Градске управе потписао са Књижевном заједницом „Борисав Станковић“, институцијом од националног значаја. Изостале су чак и симболичне новчане дотације Министарства за културу, а министар, и поред вишеструког нашег инсистирања, није нашао за сходно да прими представнике Заједнице која је битна не само као најзначајнији издавач на југу државе, већ је организатор једне од најзначајнијих књижевних манифестација у Србији Борине недеље, а оснивач је и додељује престижну награду Борисав Станковић, чији су добитници најистакнутији српски прозаисти.

       Оно што је у савременом свету непојмљиво и неприлично цивилизацијском степену у којем се човечанство данас налази, јесте примитивна и дрска узурпација и отимање оснивачких права на манифестацију и награду, док је мени одузето право на елементарну егзистенцију па чак и здравствену заштиту.

       Свестан последица које је овакав политички линч произвео на културни и јавни живот у Србији, апелујем на вас да се огласите како би ваш глас учинио да овакав погром једног човека и једне институције буде заустављен, а да се мени, Мирославу Цери Михаиловићу, као и свакоме ко је у сличном положају, гарантују основна људска и грађанска права, али и лична безбедност!

       Крајње је време да ми се омогући да безбедно и професионално обављам свој посао у свом родном граду, а да се институцији коју водим, Књижевној заједници „Борисав Станковић“, омогући да остварује програмске циљеве због којих је основана!»

 


Слични садржаји

Коментари