Српски протест у Рудару: КиМ нам нико не може одузети – ово је срце Србије

ЈЕДАН ОД ТРАНСПАРЕНАТА: „КУРТИ, КОСМЕТ НИЈЕ ТВОЈА ПРЋИЈА – ОВО ЈЕ НАША ДЕДОВИНА“

* Носили транспаренте са натписима: „Ми нисмо криминалци, то су Куртијеви специјалци", "Роде, није ти ово Немачка, ово је Србија!", Зашто смо криминалци ако тражимо слободу?", Курти нам прети убиством, а Европа ћути"...

* Председник Српске листе Горан РАКИЋ: Поручујемо Приштини и њиховим менторима да смо ту, да желимо мир, али исто тако желимо и слободу, и да се нећемо предати онима који би да затру све што је српско

_________________________________________________________

       У РУДАРУ - код Крста – одржан је велики и миран протест Срба уз поруку да им нико не може одузети Косово и Метохију, јер је оно срце Србије.

       Срби су се у великом броју окупили да би изразили протест због понашања приштинских власти и тражили правду за ухапшене сународнике.

       Носили транспаренте са натписом „Курти, Космет није твоја прћија, ово је наша дедовина", „Ми нисмо криминалци, то су Куртијеви специјалци", „Роде, није ти ово Немачка, ово је Србија!", „Зашто смо криминалци ако тражимо слободу?", Курти нам прети убиством, а Европа ћути"...

       На путевима је био распоређен велики број припадника косовске полиције који су заустављали и контролисали сва возила са српским регистарским ознакама.

       Ситуација у северном делу Косовске Митровице је мирна, а на прелазу из јужне у северни дио Косовске Митровице присутан је велики број припадника Косовске полицијске службе.

         Ракић: Желимо мир али и слободу – нећемо се предати

       Горан Ракић, предсједник Српске листе нагласио је да су терор који трпе свакога дана од Приштине, неоснована хапшења, тајни спискови са листама за одстрел Срба и малтретирање српског народа од стране Куртијевих специјалаца - разлог што су се данас сабрали у Рудару.

       - Поручујемо Приштини и њеним менторима да смо ту, да желимо мир, али исто тако желимо и слободу и да се нећемо предати онима који би да затру све што је српско - поручио је Ракић.

         Јевтић: У овој борби смо - јединствени

       Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић истакао је да је данашњи скуп у Рудару јасна порука да су Срби у овој борби јединствени.

       - Срби имају јасну поруку - само желимо да будемо свој на своме и да живимо у миру - поручио је он и додао да је и овај протест, као и сви претходни, миран и демократски.

         Драгиша Миловић: Остаћемо на КиМ, имамо снаге да издржимо

       Срби су се окупили у Рудару због претећих порука Аљбина Куртија, рекао је бивши градоначелник Звечана доктор Драгиша Миловић и истакао да окупљени желе да пошаљу поруку да нису никакви криминалци и терористи, већ грађани чија су права угрожена.

       - Желимо да укажемо да су Србима на КиМ угрожена основна људска права и да нас неко чује, као и да су на скупу сви грађани, лекари, професори, адвокати, студенти, ђаци и сви други, а не нека оружана банда, како то приказује Приштина - рекао је он.        

         Предраг Пантић: Мој отац је крив само зато што је Србин

       Предраг Пантић, син ухапшеног Дејана Пантића захвалио је присутнима на подршци и истакао да су барикаде постављене оног тренутка када је његов отац ухапшен, када је његовој мајци речено да иде на кратки информативни разговор и да ће брзо бити пуштен кући.

       - Али ове барикаде нису постављене само због мог оца. Мој отац је кап која је прелила чашу у мору једностраних потеза, хапшења и малтретирања српског народа - указао је Пантић.

       Предраг Пантић је истакао да је његово отац Дејан крив само зато што је Србин и додао да је 13. дан откако нема никакав контакт са њим.

       Окупљени грађани носе и поруке "Правда за Дејана, Миљана и Слађана", "С вером у Бога и за Божић на барикадама", "Председниче Вучићу, у тебе се уздамо", "Курти, ти народ не можеш да зауставиш".

         Жиофре: Даноноћно радимо на изналажењу решења за север КиМ

         Шеф Делегације ЕУ Емануеле Жиофре изјавио је да се даноноћно ради на изналажењу решења за ситуацију на северу Косова - да се барикаде мирно уклоне, а представници Срба врате у институције, као и на томе да се у дијалогу преузете обавезе поштују.

       - Радимо даноноћно да нађемо решење за тренутну кризу и услове за мирно уклањање барикада, да се Срби врате у институције, где имају важну улогу. Морамо да се вратимо агенди дијалога јер је то једини начин да се нађе решење и одговори на проблеме грађана - рекао је Жиофре.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари