Србија да никоме не да ни стопу српске територије на КиМ

Србија у свету

СРПСКА  ОДБРАНА МИРА  ЗА  ПУТ  У  СТАБИЛНУ   БУДУЋНОСТ

* Грунула српска побуна – народ зачас на путеве, постављао барикаде, после им додавао неке делове и комплетирао ефикасну српску одбрану, коју су, наши људи, готово, били заборавили

* Почело је тако, да се, малим потезима,  почиње да остварује крупна политичка игра, која може да отвори велике мостове и још крупније политичке договоре. Могући и обострано корисни потези могу бити и крупни, можда и знатно крупнији

* Србија је окупирана преокупацијом – да је околности не увуку у неки тешки рат

____________________________________________________

       Пише: Раде БРАЈОВИЋ

       МНОГО је постигнуто, али недовољно да би се свакдневица Срба на Космету доживљавала довољно релаксирајуће – да би се ослободили  брига за себе и породице, укупне средине у којој живе, на северу, али и на југу Косова и Метохије.

       Слика годинама није била подношљива, готово на целој територији, а последњх месеци и  на северу Космета, где су насилно упале шиптарске специјалне полицијске јединице с дугим цевима, које су се тако понашале да су била угрожена и српска деца у вртићима!

      Грунула је српска побуна – народ је, зачас, на путеве, постављао барикаде, после им је додавао неке делове и комплетирао ефикасну српску  одбрану, коју су, наши људи, готово, били заборавили.

      Српска одбрана је, из дана у дан, јачала, све до двадесетог дана, када је почео расплет – Курти и његови разбојници, подржани западњачким заштитницма, прихватили су српске услове.       Куртијеви су ослободили  Пантића и Недељковића, а Срби су почели да демотирају барикаде…

       Овако сужена интерпретацја овог најновијег догађаја може да отвори могућности широког разумевања између Срба, посебно косметских, и Албанаца и њихових крупних ментора са Запада.

       Почело је тако, да се, малим потезима,  почиње да остварује крупна политичка игра, која може да отвори велике мостове и још крупније политичке договоре. Могући и обострано корисни потези могу бити и крупни, можда и знатно крупнији ако би се пренео са руководства на обичне албанске и српске грађане.

       Довољно је само подсетити се отимачине кућа и имања и напада на људе, протеривања, а можда би свега било мање да је било мање Куртија њем сличних!

      Исторјско искуство да насиље није решење,  потврдило се и у овм најновијем косметском догађају, што је уочила и српска премијерка, Ана Брнабић, ставом да су косметски Срби нашли снаге да на бруталан терор одгоцворе безграничним стрпљењем посвећеношћу миру, мудром политичком дијалогу са свима који су на било који начин могли да допринесу очувању мира…          

         Уистину, мир усшешним дијалогом, једноставно, одређује стабилну будућност,   посебно оних који су се годинама повијали под теретом насилника. Такође је неизбежан закључак да су миру опредељени сви они који, без оклевања, подржавају све споразуме за која се залаже српска страна.

       Такви су трајно опредељени и за резолуцију Савета безбедности УН 1244, као и за формирање Заједнице српских општина (ЗСО).                              

       Могуће је да се и обе велике силе, САД у Русија, прилагоде околнистима које је створио украјински рат – да се чувају међусобног директног, посебно нуклеарног судара!

       Србија је, наравно, првасходно окупирана сопственом преокупацјом – да је околности не увуку у неки тешки рат, а да ни Албанци, ни било ко други, од Космета не добије ни стопу српске територије. 

       Изгледа да су ову српску метафору схватили протвници као снажну – реалност. Не чуди зато, још једно снажно изражавање, сада предсдника Вучића:

         - Нису смели да ударе на Север, били би – почишћени..

         Зна се и – како и зашто!

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари