Спомен-капела Светим српским новомученицима на Војничком гробљу у Маутхаузену

КРОЗ ЗАРОБЉЕНИЧКИ ЛОГОР КОД ЛИНЦА ПРОШЛЕ И ХИЉАДЕ СРПСКИХ ОФИЦИРА И ВОЈНИКА ЗАРОБЉЕНИХ 1914.

* Освештао је Патријарх ПОРФИРИЈЕ и рекао: Ово је место великог страдања наших предака православних Срба. Ово је место опомене да се зло које се у Маутхаузену десило пре једног века никада и нигде не понови, место молитве за све страдале, али и место где ће се млади нараштаји учвршћивати у православљу

* Председник РС Милорад ДОДИК: Сећање на страдање не може нестати и важно је што на гробљу бившег логора Маутхаузен имамо величанствену спомен-капелу. Идеја о њеној изградњи постоји скоро 100 година. Ова генерација је имала снагу да обележи страдање нашег народа на овом месту. Сваки дан у којем се сећамо наших предака је дан у којем показујемо да знамо ко смо, шта смо, одакле долазимо и куда идемо

* ФАКТИ: Ови би и у трећем светском рату направили треће издање Маутхаузена! Чим се дочепају прилике – праве концентрационе логоре!

________________________________________________________________

         ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије освештао је Спомен-капелу Светих српских новомученика на Војничком гробљу у Маутхаузену на коме су сахрањене хиљаде српских војника и цивила.

         Служена је и Света архијерејска литургија.

         Његовој светости саслуживали су митрополити дабробосански Хризостом и црногорско-приморски Јоаникије, епископи браничевски Игнатије, брегалнички Марко, славонски Јован, аустријско-швајцарски Андреј, осјечко-пољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије, шабачки Јеротеј, хумски Јован и хвостански Алексеј.

         Председник Републике Српске Милорад Додик положио је вијенац на централни споменик на Војном гробљу у Маутхаузену.

         Освештању Спомен-капеле и литургији присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковића.

         Спомен-капела на Војном гробљу Маутхаузен изграђена је у знак сећања на српске официре, војнике и цивиле који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије и окружења у заробљенички логор Маутхаузен код Линца, у Аустрији, кроз који је до 1918. године прошло око 40.000 Срба, Италијана, Руса и припадника других народа.

         - Сећање на страдање не може нестати и важно је што на гробљу бившег логора Маутхаузен имамо величанствену спомен-капелу, рекао је Додик

         Додао је да идеја о изградњи спомен-капеле посвећене нашим страдалим прецима постоји скоро 100 година.

         - Ова генерација је имала снагу да обележи страдање нашег народа на овом месту. Желим да се захвалим и нашим прецима. Сваки дан у којем се сећамо наших предака је дан у којем показујемо да знамо ко смо, шта смо, одакле долазимо и куда идемо - рекао је Додик.

         Нагласио је важност Српске православне цркве:

         - Идентитет нашег народа је везан за Цркву.

         Председник РС је подсетио да је 2014. године када је долазио на ово место био помало постиђен чињеницом да оволики број страдалих Срба нема достојно обележје и да је тада прихватио иницијативу о изградњи Спомен-капеле те са министром у Влади Србије Николом Селаковићем водио бригу да се овај објекат заврши.

         - Наставићемо да радимо да се садржај додатно попуни и да се истакну имена страдалих - додао је Додик.

         Председник Српске је нагласио да је српска историја тешка и да је српски народ у два велика рата скоро преполовљен.

         Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је да је Маутхаузен место распећа и затирања православних Срба чије се завештање и воља испуњавају изградњом Спомен-капеле на Војном гробљу.

         Патријарх је у беседи, након што је освештао Спомен-капелу, истакао да је ово место опомене да се зло које се у Маутхаузену десило пре једног века никада и нигде не понови, место молитве за све страдале, али и место где ће се млади нараштаји учвршћивати у православљу.

         - Ово је место великог страдања наших предака православних Срба, а и других народа, у првом реду наше браће Италијана, који су са њима заједно тамновали и заједно били покопани на овим ливадама туге у мрачним годинама Првог светског рата - рекао је патријарх Порфирије.

         Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић изјавио је након освештања Спомен-капеле да је ово први пут након 1918. године да српски страдалници добијају свој споменик у Горњој Аустрији.

          Селаковић се посебно се захвалио председнику Републике Српске Милораду Додику, епископу аустријско швајцарском Андреју, свештенству и Србима који живе у Аустрији што сад постоји, како је рекао, не само камени стуб, него и капела у којој ће се молити садашње и будуће српске генерације.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари