Павић: Западне званичнике за корупцију треба упорно гонити – и у БиХ и где год се може

ХОЋЕ ЛИ ОПОЗИЦИОНИМ ПАРТИЈАМА СРПСКЕ „ДОЋИ ГЛАВЕ“ КОЛАБОРАЦИЈА  СА САРАЈЕВОМ И СТРАНЦИМА?

Александар Павић

* Апсолутно треба бити проактиван и имати иницијативу стално. Ако постоје могућности да се покрене поступак за корупцију било ког западног званичника - то треба урадити, без обзира да ли ће да уроди плодом, или не... Јер, ако си њихов - онда си чист. Ако ниси њихов - онда си корумпиран. То је игра. На њу се мора имати адекватан одговор. Никад не треба прихватити ни једну њихову оптужбу за корупцију

* Америка пере десетине милијарди долара у Украјини, које се рециклирају назад - у фондове и џепове њихових политичара, у њихов војно-индустријски комплекс, укључујући и породицу председника Америке. Зато, све што може да се уради - да им се парира симетрично и асиметрично, било којој оптужби која долази од западних званичника - то треба урадити

* За СДС не видим друго решење него да дође до поделе и да се после тога испрофилише патриотски део који ће јасно рећи да неће да буде под контролом америчке амбасаде и који ће бити опозиција владајућој странци, али не и Републици Српској

________________________________________________________

       АМЕРИЧКИ амбасадор у БиХ Мајкл  Марфи је најавио да ће САД наставити борбу против корупције и помоћи у кажњавању "криваца".

       Милорад Додик је потом оценио да је највећа корупција - посебно током избора - дошла управо из америчке амбасаде. Има ли батина два краја, односно - да ли би сад Република Српска требало да, по америчком рецепту, проактивно наступи према одговорним запосленим лицима у америчкој дипломатској мисији? 

Америчка амбасада у Сарајеву

и амбасадор Мајкл Марфи

       - Апсолутно треба бити проактиван и имати иницијативу стално. Ако постоје могућности да се покрене поступак за корупцију било ког западног званичника - то треба урадити, без обзира да ли ће да уроди плодом, или не. Јер, наглашава саговорник Факата политиколог Александар Павић - то ће у сваком случају да скрене медијску пажњу, а медији су сада постали важнији од институција, укључујући судове. Оптужбе за корупцију које долазе од Запада су пропагандно средство. Јер, они врло добро знају да су сами корумпирани, а знају и да сарађују са једним од најкорумприранијих режима на свету.

       - Ако си њихов - онда си чист. Ако ниси њихов - онда си корумпиран. То је та игра. На њу се мора имати адекватан одговор. Никад не треба прихватити ни једну њихову оптужбу за корупцију јер су оне искључиво инструмент њихове контроле.

       - Све што је на располагању: покретање правних поступака, одговарање истом мером, указивање на њихову корупцију тамо где не можеш да покренеш правни поступак - не само у БиХ, него било где у свету. На пример: у Украјини.

       Украјина је једно од најкоруптивнијих места на свету где Америка пере десетине милијарди долара, које се рециклирају назад - у фондове и џепове њихових политичара, у њихов војно-индустријски комплекс, укључујући и породицу председника Америке. Ко год се бави таквим стварима, нема право да говори о корупцији- нигде. 

       - Зато, све што може да се уради - да им се парира симетрично и асиметрично, било којој оптужби која долази од западних званичника - то треба урадити. 

         * Јавности је већ познат систем "вртешке" у коме амбасаде дају финансијску подршку медијима и опозиционим лидерима, а онда се добар део тог новца не проследи партијској структури, лобистима и осталима којима је био намењен, него се врати администрацији амбасада које дају помоћ...

       - Апсолутно! Поменуо сам Украјину, јер је она савршен пример, пошто је тамо доказано да се многи новац који је одобрио амерички Конгрес враћао или у фондове Демократске партије или у касу војно-индустријског комплекса, за који су лобирале демократе.

Кристијан Шмит, Шефик Џаферовић и Џонатан Менути

       - Постоје разни начини да се то ради, али је сигурно да фондови, који се одобравају неким медијима, неким опозиционим странкама , само делом заврше код њих, а делом се врате онима који су издејствовали да ти фондови буду формално одобрени. Добро име за то је "вртешка", други израз је "прање новца", али игра је иста и у њој нема ништа од принципијелности, закона, поштовања међународног права итд.

       - То је перфидна интересно-геополитичка шема у којој треба да буде добро свима који су у вези са "великим братом" преко океана.

       * Да ли је чланству опозиционих странака доста тога да је лидерима добро, а они стално остају поражени део друштва? Да ли ће бар неки, можда у СДС која има патриотску предисторију, извршити притисак на своје руководство да промени курс ка победничкој опцији? 

       - СДС је предуго у силазној путањи и сам себе компромитује, у толикој мери да не верујем да би могао да се спасе. За њега гласају људи који су незадовољни владајућом партијом и који гласају из угла "бирам између два зла".

Карикатура "Брчанског форума"

       - О владајућој коалицији може свашта да се каже, али не може да се каже да она не брани националне интересе. Људи то виде. А, са друге стране, СДС и ПДП су толико очигледно у функцији страних интереса да због тога губе изборе за изборима.

       - Тешко је видети како би те странке могле да се реформишу јер су врхови партија очигледно под контролом западних амбасада и западних служби и не могу да се из тога извуку. Да ли може да се верује да ће унутар тако контролисаних организација да се појави неко ко је чист и независан? Мени је то немогуће да замислим. 

       - Једноставно, има ствари које не могу да се поправе. Боље би било да се направи нека нова партија или партије које би биле опозиционе, али не би биле пета колона - инструмент у западним рукама.

       - За СДС не видим друго решење него да дође до поделе и да се после тога испрофилише патриотски део који ће јасно рећи да неће да буде под контролом америчке амбасаде и који ће бити опозиција владајућој странци, али не и Републици Српској. 

Вукота Говедарица и Мирко Шаровић - Срби

по вољи западних амбасада у Сарајеву

       * Министар одбране БиХ је рекао да ће се највероватније организовати референдум о уласку БиХ у Нато. Да ли можемо да очекујемо, када се поново буде говорило о НАТО - да опозиција подржи Додикову политику да БиХ никад и ни под којим условима уђе у НАТО? Ово је важно питање за опозицију јер је Тривићева, која је имала предизборну подршку Београда, више пута казала да би БиХ ипак могла у НАТО - ако Србија из неких разлога одустане од неутралности. Хоће ли опозиција имати слуха за тај минимум националног интереса у РС?

       - Понекад је добро да овакве ствари дођу на дневни ред да би се видело - ко је ко, да више не би било недоумица, да се људи изјасне. Да ли ће сад бити прилика да се то деси - то ћемо да видимо. Али, то уопште не мора да буде лоше.

       - Зашто је СНДС добио изборе? Зато што су врло јасни по питању НАТО: Никад у НАТО. То одсликава већинску вољу народа. Онај ко жели да иде против те већинске воље, нека то уради на своју штету. И, можда је то и добро да ураде, а не да се крију иза флоскула "ми ћемо као Србија".

       - Не треба се тога плашити. Ради се о томе да без политичке воље РС, кроз институције БиХ не може да се увуче земља у НАТО. Осим, ако се не деси македонски рецепт, када је направљена нека врста пуча. Али, тада улазимо у друге воде, у којима важе друга правила, али то је нека друга прича...

       Разговарала: Диана Милошевић

       (Галијашевић: Америчка амбасада преко дипломатске поште растура прљави новац за корупцију)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари