Патријарх: После замене теза у Црној Гори – сад и у Хрватској неки говоре о СПЦ као о извору зла

ПРЕДСТОЈАТЕЉ СПЦ ПРЕДВОДИО ПОМЕН ЗА СВЕ ЈАСЕНОВАЧКЕ НОВОМУЧЕНИКЕ

* Милорад ДОДИК: „Драго ми је што смо овде сви окупљени. Видим људе из Србије, Црне Горе, Русије, Републике Српске, Хрватске. Циљ је да ово памтимо као место најстрашнијег злочина, место на којем је нестао човек и где су остали злочинци који су се исписали из човечанства, како је то рекао наш патријарх

* Ненад ПОПОВИЋ: „Никада не смемо да заборавимо јасеновачке новомученике. Ако их заборавимо нећемо имати будућност

* Патријарх ПОРФИРИЈЕ: „Исти је Порфирије као онај који је дошао у Загреб пре седам година, онакав какав је био увек и какав је уз Божију помоћ позван да остане заувек. Порфирије који јавно воли Загреб и који јавно воли Хрватску, све људе Хрватске. Увек и на сваком месту говорио сам само афирмативно о Хрватској, иако је било ситуација када то није требало да чиним“

____________________________________________________

       НА ГРОБНОЈ хумци у Спомен-подручју Јасеновац обављен је обред ломљења славског колача и освештања жита у спомен свих новомученика јасеновачких који је предводио Његова светост патријарх српски Порфирије.

       Обреду је присуствовао и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик који је положио венце на спомен плочу код монументалног споменика Камени цвет.

       Додик је истакао да данашње окупљање у спомен јасеновачких жртава треба да све охрабри и ојача у намери да се злочин више никада не понови.

       "Драго ми је што смо овде сви окупљени. Видим људе из Србије, Црне Горе, Русије, Републике Српске, Хрватске. Циљ је да ово памтимо као место најстрашнијег злочина, место на којем је нестао човек и гдје су остали злочинци који су се исписали из човечанства, како је то рекао наш патријарх", рекао је Додик новинарима.

       Додик је навео да је ово и мјесто туге, гдје у ваздуху трепери сва та бол и јауци, вапај жртава да се прекине са злочинима.

       "Зато је важно да се наша црква определила да јасеновачке мученике прогласи светим, јер је то знак да ће то трајати", истакао је Додик.

       Министар за иновације и технолошли развој Србије Ненад Поповић рекао је да није лако данас бити у Јасеновцу, али да радује чињеница да је дошло тако пуно народа да ода пошту жртвама јасеновачког логора.

       "Никада не смемо да заборавимо јасеновачке новомученике. Ако их заборавимо нећемо имати будућност. Народ који заборавља своју прошлост, нема будућност и веома је важно да се овакви догађаји обележавају", истакао је Поповић.

       Он је додао да је велика идеја да Србија и Република Српска заједно граде меморијални комплекс у Доњој Градини, те истакао да је најважније да се запише име сваке жртве која је овдје изгубила живот.

       Славском обреду преходила је Света архијерејска литургија, коју је предводио патријарх Порфирије, уз саслужење архијереја Српска православне цркве.

       Патријарх је поручио да се, како каже, он и Загреб, али и он и Хрватска јавно воле, као и да воли све људе Хрватске без обзира ком народу припадали и како се Богу молили.

       Порфирије је током беседе у току литургије поводом празника Светих мученика јасеновачких у Јасеновцу казао да га није много изненадило што је код неких замена теза која се десила у Црној Гори приликом устоличења митрополита црногорско-приморског пренела и на простор Хрватске и што су неки из Хрватске почели поново да називају СПЦ извором сваког зла.

       Међутим, изразио је жаљење због тога што људи који су га упознали и који су имали прилику да се увере да нема дисконтинуитета у ономе што је говорио и причао, то нису увидели.

       „Један мој пријатељ рекао је да има три Порфирија њему позната, али постоје записане речи, учињена дела, па нека цени свако колико је Порфирија. Исти је Порфирије као онај који је дошао у Загреб пре седам година, онакав какав је био увек и какав је уз Божију помоћ позван да остане заувек. Порфирије који јавно воли Загреб и који јавно воли Хрватску, све људе Хрватске“, поручио је патријарх СПЦ.

       Истакао је да је увек и на сваком месту говорио само афирмативно о Хрватској, иако је било ситуација када то није требало да чини.

       Наглашава да је све прећутао како не би доливао уље на ватру.

       „Ми апсолутно поштујемо сваку државу, не остављамо себи ни трунку права да оспоримо било коме оно што јесте, апсолутно поштујемо свакога и подржавамо да свако без страха треба да буде оно што јесте и не треба да скрива то ни од кога“, поручио је патријарх.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари