Патријарх Порфирије: „Нека је целом српском народу благословен овај празник, амин Боже“

ЦЕНТРАЛНА МАНИФЕСТАЦИЈА ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА  И ЗАСТАВЕ – ПОРЕД СПОМЕНИКА СТЕФАНУ НЕМАЊИ

* На Савском тргу, поред споменика великом жупану Стефану Немањи – почелаинтонирањем химни Србије и Српске и топовском паљбом са Калемегдана. Присуствовали сви званичници Србије и Републике Српске и српски лидери из региона

* Патријарх ПОРФИРИЈЕ: Молим се Богу на данашњи дан са свима вама сабранима да никада не будемо покретани себичним и ситним страсти и интересима, да не будемо насупрот једини другима већ да будемо једно у себи и међу собом, а онда да градимо и јединство са свима

* Око споменика великом жупану Стефану Немањи били распоређени су гардисти са пуковским заставама, а Савски трг надлетали хеликоптери са заставом Србије

_______________________________________________________

         НА САВСКОМ тргу у Београду одржана је централна манифестација у оквиру обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе у присуству највиших званичника Србије и Републике Српске.

       Свечаности код споменика Стефану Немањи присуствовали су председник Србије Александар Вучић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, Његова светост патријарх српски Порфирије, председник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијери Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић, те чланови влада Србије и Српске.

       Такође: и председник Скупштине Србије Ивица Дачић, лидери Срба из региона,  личности из света културе и бројни грађани.

       Свечаност је почела интонирањем химни Републике Српске "Моја Република" и Србије "Боже правде".

       Претходно је са Калемегдана изведена почасна артиљеријска паљба, те кренуо дефиле "устаника", културно-уметничких друштава, пуковских застава и коњице.

       Дефилеи су пристигли на Савски трг и придружили се централној свечаности.

       Код споменика Стефану Немањи били су распоређени гардисти са пуковским заставама, а изнад су летели хеликоптери са заставом Србије.

       Србија и Република Српска заједнички прослављају празник српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра, на дан када су српске и савезничке јединице у Првом светском рату пробиле Солунски фронт.

       Патријарх СПЦ Порфирије је окупљене на Савском тргу и цео српски народ позвао на јединство:

       "Молим се Богу на данашњи дан са свима вама сабранима да никада не будемо покретани себичним и ситним страсти и интересима, да не будемо насупрот једини другима већ да будемо једно у себи и међу собом, а онда да градимо и јединство са свима".

       Поглавар СПЦ је истакао да није важно колико ћемо успети већ да будемо на том путу - да уредимо себе и свој дом и да као такви покушамо да будемо добар пример и углед свима у добру и врлини, независно од тога шта нам други мисле и чине.

       Тако ћемо бити благословени, казао је Порфирије и поручио: "Нека је целом српском народу благословен овај празник, амин Боже".

       Патријарх је, такође, поручио да јединство народа не сме бити засновано ни на себичним интересима, на томе да се затворимо у себе и одвојимо од других, јер бисмо тако били у конфликту са њима.

       Како је рекао, на тако заснованим циљевима јединство би се претворило у своју супротност и вратило нам се као бумеранг и разорило нас.

       Патријарх Порфирије, такође, указао је да не може неко бити свјетски, а да није свој.

       - Нико те неће волети ни поштовати ако не волиш и не поштујеш себе и своје, поручио је Порфирије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари