Кустурица: Парада Победе на Црвеном тргу је за стварни понос - важна је и за наш опстанак

„ЈЕДНА ОД ПОСЛЕДИЦА ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ ЈЕ И – РЕВИЗИЈА ИСТОРИЈЕ“

* „Обећавали су нам да ће све културолошке различитости бити заштићене, а на крају је испало да ће бити заштићене само сексуалне различитости, па је тако у последње време, када је реч о парадама, у оптицају углавном 'парада поноса' против које немам ништа, али зато имам место на коме се потврђује идеја нашег опстанка, а то је Парада велике победе

____________________________________________________________________

        ПРОСЛАВЉЕНИ српски и светски редитељ Емир Кустурица истакао је да је Парада Побједе, која ће бити одржана сутра на Црвеном тргу у Москви, место стварног поноса, а "дефиле најјачих и најмоћнијих наоружања биће на неки начин повезан и са нашим опстанком".

        "Глобализација у дугом временском периоду, од Римске империје па наовамо, увек је имала амбивалентан однос према малим народима тако да су Први и Други светски рат, као и многи други ратови директно везани за тај процес", истакао је Кустурица у телефонској изјави из Москве где ће сутра присуствовати Паради победе.

Са Милорадом Додиком у центру Москве

        Он је нагласио да једна од последица глобализације јесте ревизија историје.

        "Обећавали су нам да ће све културолошке различитости бити заштићене, а на крају је испало да ће бити заштићене само сексуалне различитости, па је тако у последње време, када је реч о парадама, у оптицају углавном 'парада поноса' против које немам ништа али зато имам место на коме се потврђује идеја нашег опстанка, а то је Парада велике Победе.

        Ту победу извојевала је совјетска армија заједно са партизанским и другим герлиским представницима малих народа, а међу тим малим народима смо и ми - за разлику од многих малих народа који су били везани за страну која је поражена", истакао је прослављени српски и светски редитељ.

        Кустурица је нагласио да се "данас дешава парадокс па се совјетски представници, односно њихови руски наследници не појављају на великим прославама завршетка Другог светског рата где су сви поистовећени - и поражени и победници, и жртве, и џелати".

        У војним парадама које ће сутра бити одржане широм Русије учествоваће више од 64.000 војника, 2.400 јединице копнене и ваздухопловне технике, те 13 бродова и подморница.

        (Срна) 


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари