«Колективни Запад» се претвара у опасно жариште које сви настоје да заобиђу

ВЛАДИМИР КРШЉАНИН НА КОНФЕРЕНЦИЈИ «АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ И ПУТЕВИ РУСКОГ ИДЕНТИТЕТА»

* На највећим духовним подвизима Срба и Руса, које су пре осам векова предводили Свети Сава Српски и Свети Александар Невски, створен је чврсти, православни словенски темељ Новог света

* Колико је он исправан и универзалан, сведочи то што нам се придружила Кина. И многи други. И наставиће да се придружују    

_____________________________________________________________

       Владимир КРШЉАНИН, потпредседник Међународне словенске академије наука, образовања, уметности и културе, виши саветник у МСП Републике Србије

       ЉУБАВ према ближњем или сарадња – то је темељни принцип Новог света.

       Тај принцип има и своју моралну, и своју стваралачку димензију. Он искључује лаж, крађу и насиље, обезбеђује опстанак човечанства и његову улогу носиоца самосвести и стваралаштва у Васиони.

       Борба за Нови свет је почела са Новим заветом. Трајала је две хиљаде година и завршава се на наше очи.

       Владаоци Старог света – највећи злочинци, покушавали су свим средствима да сачувају своју власт и избегну казну, ослањајући се на мржњу и сукобе, под геслом «завади па владај», понекад по цену десетина милиона убијених, подстичући све облике греховности, јереси и манипулација свешћу.

       Победа љубави, сарадње и стваралаштва над мржњом, сукобима и рушилаштвом – исто је што и победа добра над злом. За нас, који живимо у складу са духовно-моралним вредностима, она је неминовна. И више од тога – Васиона се испуњава смислом, логосом, словом.

       И Нови свет ненасилно долази на смену старом, и спасава човечанство.

       «Колективни Запад» се од самопроглашеног носиоца прогреса и владара света, извозника лажне демократије, претвара у још увек опасно жариште обмане, заразе и претњи, које сви настоје да заобиђу.

       Нека Бог да његовим житељима снаге да изађу из ћорсокака. А наша рука ће остати пружена.

       Западна технолошка, идејна и организациона решења могу бити успешна и продуктивна само ако се ослањају на исправне духовно-моралне вредности, и ако се ослободе дволичности и манипулације, који су их увек досад пратили.

       На највећим духовним подвизима Срба и Руса, које су пре осам векова предводили Свети Сава Српски и Свети Александар Невски, створен је чврсти, православни словенски темељ Новог света.

       Колико је он исправан и универзалан, сведочи то што нам се придружила Кина. И многи други.

       И наставиће да се придружују.

       (иступање на међународној научној конференцији «Александар Невски и путеви руског идентитета»,  у организацији Центра интеграционих и цивилизацијских истраживања Института за државу и право РАН, бугарског Националног покрета русофила и Међународне словенске академије наука, образовања, уметности и културе, под председавањем Сергеја Бабурина, Москва, 15. јуна 2021.)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари