Јовановић: Зашто се Србија на одбијање Кфора не жали Савету безбедности УН који му је надређен?

ЗАПАД ЈЕ СРБИЈИ И СРПСКОМ НАРОДУ УКАЗАО ВЕЛИКО ПОШТОВАЊЕ УРУЧИВАЊЕМ ОДБИЈАЊА НА БАДЊЕ ВЕЧЕ

* Ситуација је судбоносна... Кфор је под контролом НАТО. А у СБ УН, поред чланица НАТО има и других, НЗ, и што је посебно значајно, у њему су две сталне чланице СБ са правом вета - Русија и Кина које су стратешки партнери Србије. То је за Србију свакако повољнији састав и амбијент од састава Кфора, или НАТО. Дакле?

____________________________________________________________

         ОДГОВОР Кфора да не прихвата враћање делова војске Србије на Косово и Метихију (КиМ), који је уручен на  Бадњи дан, знак је великог поштовања Србије и српског народа од политичког Запада.

       Да није тако, одговор би уручили обичног радног дана и, ако је икако могуће, на дан када на КиМ није било затварања Срба, акција "Росу" или рафала испаљених на српску децу. 

       То поштовање има своју логику и континуитет.

       Сећамо се какве су нам дирљиве изразе солидарности слали  ракетама на Ускрс 1999., како су жртвовали драгоцено  време да би тек на Видовдан 2001. киднаповали и Хагу испоручили председника Слободана Милошевића, а и многих других гестова поштовања и саосећања.

       КФОР је на КиМ на основу резолуције СБ УН 1244, али не спроводи њене делове о безбедности Срба, враћању 250.000 протераних Срба и других неалбанаца, неповредивости својине, враћању контигената Војске Србије и полиције...

       Ситуација је судбоносна. Зашто се онда због свега званично не жалимо СБ УН?

Живадин Јовановић

       То је орган надређен Кфору.

       Орган другог и уједно највишег нивоа. 

       Знали смо да КФОР неће позитивно одговорити па смо се ипак одлучили да га истерамо на чистину. Ако смо ушли у поступак, зашто не идемо и на други, виши степен који је бар једнако миран и дипломатски као и првостепени?

       Кфор је под контролом НАТО. А у СБ УН, поред чланица НАТО има и других, НЗ, и што је посебно значајно, у њему су две сталне чланице СБ са правом вета - Русија и Кина које су стратешки партнери Србије.

       То је за Србију свакако повољнији састав и амбијент од састава Кфора, или НАТО.

       Дакле?

       Ескобар пре доласка у Београд на разговоре о КиМ одлази у Брисел на разговор са Столтенбергом. Хоће ли га  критиковати, похвалити или охрабрити због одбијања да прихвати кинтигенте Војске Србије?

      (Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних)


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари