Булатовић: САД су од мене 90-их тражиле сарадњу на отцепљењу Црне Горе од Србије

У БЕОГРАДСКОМ ФОРУМУ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА РУСКИХ И СРПСКИХ АУТОРА „БАЛКАНСКА КРИЗА”

  •  Јелена ГУСКОВА најавила настављање кола руског издавача (РАН), под заједничким насловом Сведочења учесника
  • Живадин ЈОВАНОВИЋ: Хвала професорки Гусковој што је својим вишедеценијским радом и бројним књигама, било као аутор било као покретач и уредник, доприносила објективној анализи кризе на Балкану, што употпуњује празнину у презентацији српских виђења правих узрока разбијања Југославије и слабљења Србије, што је геополитички пројекат Запада

             У БЕОГРАДСКОМ форуму за свет равноправних представљена је књига српских и руских аутора «Балканска криза».

             Књигу је на руском језику издао Словенски институт Руске академије наука (РАН), Центар за изучавање савремене балканске кризе.

             Овај центар је до сада издао око двадесет књига о Балканској кризи с краја 20. и почетка 21. века, углавном, сведочанства савременика и учесника.

             Књигу (400 стр.) је припремила и уредила проф. др Јелена Гускова, инострани члан Српске академија наука и уметности.

             Међу српским ауторима најновије књиге су: др Момир Булатовић, Живадин Јовановић, Митрополит Амфилохије Радовић, ген. Ратко Младић, Душан Чукић, Ђорђе Аничић, Славко Никић и други. Међу руским ауторима су: А. М. Сергејев, Ј. С. Донски, С. С. Новиков, А. А.Гридчин, В. В. Бобков и други.

             Гускова је истакла документациону вредност књиге и најавила настављање кола руског издавача (РАН), под заједничким насловом  „Сведочења учесника”.

             Посебно је скренула пажњу на прилог професора Момира Булатовића који сведочи о томе да су представници САД  90. година тражили од њега сарадњу на отцепљењу Црне Горе од Србије, упозоравајући га да ће, ако он то не жели, лако наћи другог ко ће уживати сву њихову подршку.

             Живадин Јовановић је одао признање професорки Гусковој што је својим вишедеценијским радом и бројним књигама, било као аутор било као покретач и уредник, доприносила објективној анализи кризе на Балкану, што употпуњује празнину у презентацији српских виђења правих узрока разбијања Југославије и слабљења Србије, што је геополитички пројекат Запада.

             Указао је на потребу организованог, научног истраживања и тумачења узрока и виновника југословенске кризе, агресије НАТО 1999., као и антисрпске усмерености западних центара моћи на размеђу 20. и 21. века.

             Југославија и Србија су жртве геополитике Запада и тачка преокрета у глобалним односима - од доминације ка коегзистенцији, партрнерству и равноправности.

             Јовановић сматра да и ова врста издаваштва доприноси ширењу и јачању разумевања, поверења и сарадње између Србије и Русије.

          (саопштење Београдског форума за свет равноправних)


Слични садржаји

Коментари