Ево како би у промењеним светским околностима изгледала српска „Кошава“ на КиМ

УМЕСТО „УНУТРАШЊЕГ ДИЈАЛОГА“ - ПАРАЛЕЛИЗАМ СА ОНИМ ШТО ЈЕ ЗАПАД ОМОГУЋИО АЛБАНЦИМА И ХРВАТИМА

 • Председница Србије би државној агенцији ТАНСРБ изјавила: У бриљантној дводневној војно-полицијској акцији Кошава, вишеструко бројнија, организованија, опремљенија, мотивисанија и обученија српска војска и полиција готово без губитака поразиле су ослабљене „балистичко-исламистичке“ снаге побуњених косовско-метохијских Албанаца. Тиме је њихова творевина тзв. Republika e Kosovës престала да постоји
 • После вишегодишњег „смутног времена“, када су се отуђене владајуће политичке номенклатуре и делови економско-интелектуалне елите приближиле формалном признању „косовске независности“ (оправдавајући се „реалношћу“, „државничком мудрошћу“, „погледом у будућност“, „залагањем за земаљску Србију“ и „бригом за нашу децу“) - Србија се „вратила себи“. Преоријентисала се на (нео)евроазијски „пут који нема алтернативу“ и проверене савезнике Русију и Кину, те ојачала државу и нарочито војску
 • Да је Кошава била „чиста и професионално изведена акција“ - сведочи и чињеница да су српски генерали ослобођени после поновљеног поступка пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију у Одеси (премештен из Хага после промене светског поретка). Таква пресуда донета је услед недостатка кључног доказа - (изгубљених) „артиљеријских дневника“ који би могли да потврде српско прекомерно и неселективно гранатирање албанских цивилних циљева у Приштини
 • Русија и Кина доделиле су српском чиниоцу улогу балканског хегемона, који у њиховом интересу има задатак да „обуздава“ албанског и хрватског експонента САД и атлантизма. Русија Србију интензивно наоружава, истичући њену важност у мултиполарном свету, припадност Православној цивилизацији, оданост евроазијским интеграцијама и војно савезништво. Руски министар одбране, генерал у пензији познат по надимку „сурови медвед“, изјавио је да се „операција Кошава проучава у Русији и да показује шта добро предвођена, добро опремљена и добро истренирана снага, политички добро предвођена, може да направи и преокрене“

Пише: др Миломир СТЕПИЋ

       „БИЛА је то бриљантна војно-полицијска акција у којој су ослобођена окупирана подручја Србије и на њу, нити на читав отаџбински рат, не сме да падне никаква љага. Ако је том приликом било неких појединачних и спорадичних злочина, осумњичени ће бити процесуирани“.

Ово је државној агенцији ТАНСРБ изјавила Председница Србије на прослави годишњице акције Кошава, војној паради и маршу српских ветерана, које се тим поводом традиционално организују у Приштини.

        У некадашњем дводневном (викенд) blitzkrieg-у вишеструко бројнија, организованија, опремљенија, мотивисанија и обученија српска војска и полиција готово без губитака поразила је ослабљене „балистичко-исламистичке“ снаге побуњених косовско-метохијских Албанаца. Тиме је њихова творевина тзв. Republika e Kosovës престала да постоји.

        Само простор Лаба (Малог Косова) са средиштем у Подујеву остао је за „мирну реинтеграцију“, коју је међународна заједница поверила једном руском генералу и која је, потом, успешно спроведена. Подразумевало се да враћањем Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије неће бити обновљен некадашњи статус аутономне покрајине, будући да је она имала деструктивну, антисрпску функцију.

        Подсећања ради, албанска национална мањина на Косову и Метохији (12,3% територије; око 19% становништва Србије) прогласила је независност 2008. године.

        Њој је претходила агресија NATO на СРЈ (Србију и Црну Гору) 1999. године, која је непосредно била у служби сепаратистичког покрета. После ње већина српског становништва је прогнана, а повратак је онемогућаван свим средствима. Самопроглашену независност тзв. Косова признао је махом Запад са својим вазалима и део исламских држава, али не и бројне друге земље света, међу којима највећа (Русија) и две најмногољудније (Кина, Индија), као ни Уједињене нације.

        После вишегодишњег „смутног времена“, када су се отуђене владајуће политичке номенклатуре и делови економско-интелектуалне елите приближиле формалном признању „косовске независности“ (оправдавајући се „реалношћу“, „државничком мудрошћу“, „погледом у будућност“, „залагањем за земаљску Србију“ и „бригом за нашу децу“) - Србија се „вратила себи“.

        Преоријентисала се на (нео)евроазијски „пут који нема алтернативу“ и проверене савезнике Русију и Кину, те ојачала државу и нарочито војску. Ради тога је ангажовала приватну саветничку фирму пензионисаних руских генерала. Управо она је имала кључну улогу како приликом обуке, посредовања у набавци модерног руског наоружања и обавештајно-пропагандне припреме, тако и у планирању и спровођењу акције Кошава.           Том приликом, коришћена су искуства акције Олуја на Републику Српску Крајину (30% територије; око 10% становништва Хрватске), после које је Хрватска награђена пријемом у NATO и ЕУ.

        Српски званичници су и током ове прославе истакли допринос тадашњег Председника Србије.

        Посебно су нагласили симболички значај његовог доласка у Приштину „Возом слободе“ и истицања огромне српске заставе на Газиместану непосредно после акције Кошава.

        Они су поново одбацили оптужбе да је његова изјава „морамо нанети такве ударце да Албанци практично нестану“, дата на састанку војно-политичког врха на Ади Циганлији пред саму Кошаву, била позив на масовне злочине и прогон албанског становништва. Бацање летака са позивом Албанцима да остану код својих кућа, уз истовремено сугерисање праваца за напуштање Косова и Метохије саобраћајницама дуж Белог Дрима ка Албанији и кроз Качаничку клисуру ка тзв. Републици Илириди (БЈРМ) нису сматрали за лицемерно (дез)информативно деловање.

        Такође, седење руског амбасадора на трактору у албанској избегличкој колони нису тумачили као руску подршку спровођењу прогона, већ као спречавање наводно оправданог осветничког насиља Срба.

        Уосталом, да је према српском становишту Кошава била „чиста и професионално изведена акција“ сведочи и чињеница да су српски генерали ослобођени после поновљеног поступка пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију у Одеси (премештен из Хага после промене светског поретка). Таква пресуда донета је услед недостатка кључног доказа - (изгубљених) „артиљеријских дневника“ који би могли да потврде српско прекомерно и неселективно гранатирање албанских цивилних циљева у Приштини.

        Супротно томе, тај суд (састављен махом од судија из Русије, Белорусије, Кине, Индије, Боливије, Венецуеле и Сирије) осудио је комплетно војно-политичко руководство побуњених Албанаца са Косова и Метохије и из Албаније на вишедеценијске затворске казне због удружног злочиначког подухвата, геноцидног уништавања Срба и великоалбанске агресије.

        Уз то, моћне евроазијске институције и пропаганда упорно траже забрану негирање геноцида, немећу Албанцима комплекс кривице геноцидног народа, захтевају њихову промену свести и постављају неоствариве услове за пријем у евроазијске интеграције.

        Да је Србија важно упориште (нео)евроазијства сведочи то што је по убрзаној процедури примљена у Евроазијски савез и ОДКБ, упркос учешћу у ратним догађањима и чињеници да није испунила ни минимум услова. Разлози су очигледно геополитичке природе. Русија и Кина доделиле су српском чиниоцу улогу балканског хегемона, који у њиховом интересу има задатак да „обуздава“ албанског и хрватског експонента САД и атлантизма.

        Сходно томе, Србији је „све дозвољено“ - територијални експанзионизам, регионални економски колонијализам, нарушавање људских права, угрожавање мањина...

        Русија је интензивно наоружава, истичући њену важност у мултиполарном свету, припадност Православној цивилизацији, оданост евроазијским интеграцијама и војно савезништво. О томе сведочи и недавни сусрет руског и српског министра одбране, када је руски министар, генерал у пензији познат по надимку „сурови медвед“, изјавио да се „операција Кошава проучава у Русији и показује шта добро предвођена, добро опремљена и добро истренирана снага, политички добро предвођена, може да направи и преокрене. Посебно поштујемо вас, свог савезника, једну малу земљу која се бори знатно изнад своје категорије.“ 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Посматрач's picture
Посматрач 19:04 08.08.2017.

 • +6
Voting is closed.

Кад се машта по дневној светлости и још отворених очију...
Болесно. Није лековито и знак је огромног посрнућа и немоћи.
Има један портал који има целу овакву рубрику. Недељно издаје по један овакав чланак. Води га један заиста диван Србин, родољуб и делимично савестан човек, али оно даље од делимичног је напросто жалосно.
Задржао сам се на њему пар дана.
Машта овакве врсте је као нека психодегенерична машта. Осуђујем овакве чланке.
Није то Српски дух.
Ни најмање.

mrljavko's picture
mrljavko 20:13 08.08.2017.

 • +6
Voting is closed.

Posmatrac, sta ti fali. Clanak je pisan sa humoristickom namerom. E sada sto svako ne ume da se drzi srpskog duha i sto svako ne ume da pise u veselom stilu, vec mu pisanije izadje na crni humor, to je vec nesto drugo. Ma i ne bi bilo to nalik na crni humor da ne postoji i crna istina, barem u necemu slicna. Imas pravo. Nije dobro nagovarati ikoga nekim crnim humorom na srdzbu. Ja mislim da ga treba ostaviti da u sebi gaji oprimizama, Da je spreman na jasnu sebi zacrtanu politiku od koje nikad da ne otstupi, a kad dodje vreme da naplati svoje dugove duznicima. Slazem se, ovaj crni humor nije mnogo zdrav. Mislim da nasi uvoznici lekova treba da shvate da je potrebno odmah da naruce vece kolicine preparata za smirivanje iz inostranstva. Pitanje je samo koga inostranstva, jer je teze osloniti se na Stepica koji je ipak covek po malcice pristrasan.

A i evo ta Slobodanka, pokusava da vadi nekog Stepica iz bule za njegov crni humor i nista vise od toga. Sto ti je zensko pa dusevno za coveka. Ima srce. Vise humani osecaji nego suvoparno racionalno razmisljanje. Takvo ti je kad je zensko, pa sad nek' neko kaze da je zenska pamet gluplja.

Slobodanka's picture
Slobodanka 20:52 08.08.2017.

 • +6
Voting is closed.

Mrljavko - Ne vidim ja u ovom tekstu nikakav crni humor nego najbolju nameru da se dogodi otvaranje moždanih vijuga. Jedino mogu da se radujem da će konačno ljudi početi da razmišljaju koliko će drugačije izgledati ovaj isti svet za 3 - 5 -7 godina.
Svi primećujemo da se svet menja i sa interesovanjem pratimo aktuelne vesti i razne analize i prognoze. Jasno je i da vreme radi za nas te da treba da strpljivo kupujemo vreme, a ne da sada donosimo brzoplete odluke.

Crni i najgori humor bio bi da osiromašenu Srbiju sada prinude da se uda za atlantizam i EU na čemu već uveliko rade. To je kao preudaja za starog i prilično grubog tabadžiju i škrticu koji je prezadužen i vrlo lako moguće i pred bankrotstvom. Sačuvaj nas Bože od ovoga što nam sad najviše nude!

mrljavko's picture
mrljavko 23:53 08.08.2017.

 • +4
Voting is closed.

Znate sta. Ralnost je uvek poluoptimisticna. Ne ushicujem se od nekog velikog kraha, a ni neke velike pobede. Ima jedna"Krpez i trpez kucu odrzava". Tragicno je kada se stvari iz temelja lome, bilo na jednu ili drugu stranu. Svi to osete. Pa i najveci oprimisti. Balansi, balansi i balansi. Normalno je da posten covek ne bude na strani siledzija i nekih siledjiskih saveza, pa ma koliko ti savezi uobrazavali da su oni na pravom putu. O nepostenima i interezdzijama nije potrebno govoriti, jer sve dobro znamo. Kad oni drugi pod pretpostavkom pobede i eventualno pocnu da izigravaju silu, bicemo protiv njih. Za sada treba da branimo ono sto je razumnije i uravnotezenije zbog nas samih, naseg opstanka. Nije sreca ljutskog roda zgaziti nekog, vec urazumiti nerazumnog, posebno ako i taj moze da bude od neke valjane koristi. Ako mu se do mozga ne moze da dodje, onda je to njegov problem, nek se ne nada dobrom ishodu. Pametno i odmereno drzanje je kao hiljadu kosnica, ali se eto namnozilo i dosta ljutih osa koje na sve nacine pokusavaju da ujedaju. Njih ne treba ubijati pesticidima, jer to je delotvorno ali manje efikasno od efiktivnog menjanja im genetskog koda i svim buducim generacijama da zaborave to ujedanje. Upravo do sada su ih vec intenzivno genetski modifikovali samo u suprotnom, upravo krajnje losem smeru.

Slobodanka's picture
Slobodanka 09:25 09.08.2017.

 • +4
Voting is closed.

Reći "Putuj Srbijo u EU bez alternative" i to je već jedna vrsta sloma jer zapravo znači naredjenje "Putuj Srbijo bez ikakvog prava da biraš!!!". Napravljen je EPP od raznih slatkorečivih obećanja da se ljudi ne bi dosetili da je to imperativ.
Tako su slično nekad i Jevreje vodili u konc logore. Pričali su im da ih vode u za njih posebno izgradjene gradove u kojima će svaka porodica dobiti svoj stan, a usput su im uzimali i novac na ime "kupovine" tih stanova. Čak su angažovali i neke zabavljače da bi njihovo putovanje do logora delovalo što kulturnije, a zapravo sa ciljem da bude što mirnije. Bilo je usput i dosta grubosti koje nisu obećavale dobro, ali opet ljudi su se TRPELJIVO nadali. Na kraju kad su prešli ulazne rampe tih crnih gradova bilo je kasno za spašavanje i povratak.
Ovakvo poredjenje jeste drastično, ali postoji sličnost danas u tom laganju i lažnim obećanjima. Da bi naše ovčice kojih ima veliki broj mirno prihvatale novo porobljavanje treba ih najpre malo izgladniti tj. ostaviti bez posla, smanjiti plate i penzije, itd. a zatim im obećavati i obećavati spas u EU. I nama su već oduzeli dosta naše vredne imovine, a bacili su oči na JOŠ. Zatim svo to dosadašnje naše padanje opravdavaju sa optužbama da kriv je za to NAJVIŠE naš "ovan predvodnik" ovaj, pa onaj. To je bacanje prašine u oči sa ciljem da se Vlasi ne dosete gde je glavni problem. Dok mi o tome površno i naivno raspravljamo dragoceno vreme prolazi. Srpski narod jeste dosta trpeljiv, ali i naivan te onda to nova obmanjivanja kod nas sa lakoćom prolaze. Za utehu je što je to vremenski prilično dugo putovanje, ali ako prevlada naš trpež i krpež nećemo dobro proći.

Милисав Подунавац's picture
Милисав Подунавац 21:39 08.08.2017.

 • +6
Voting is closed.

"...Машта овакве врсте је као нека психодегенерична машта .Осуђујем овакве чланке." !!!!????
Ви заиста имате проблем са перцепцијом ! Ко сте Ви да осуђујете било шта и било кога ?
Чланак је бриљантно написан и савршено описује у каквом кошмару живимо ми Срби. Не сећам се да сам скоро прочитао чланак који боље скида скраму са очију, насталу индоктринацијом полусвета на власти уз подршку треш-медија и изопачене поп-културе.
Сто пута хвала господину Степићу !!!

Нада's picture
Нада 22:30 08.08.2017.

 • +5
Voting is closed.

@Посматрач

Веома ценим српске народне изреке:

- Ако је го, али је соко.
- Ако будеш мост, свако ће да те гази
- Ако другог поштујеш за себе не брини.
- Ако не можеш помоћи, немој ни одмагати.
- Вид`ла жаба где се коњ поткива, па и она дигла ногу
- Ко нема посла, ђаво му га нађе
- Не лаје куца села ради, него себе ради
И тд.

Миломир Степић је европска величина у геополитици.
Свако ко га оспорава потврђује да је најтеже бити пророк у свом селу. И да мали у чопору успевају да отерају велике, руководећи се својим себичним интересима.
Српска историја је пуна таквих примера.

Посматрач's picture
Посматрач 18:28 09.08.2017.

 • +3
Voting is closed.

@ Нада
Европска величина у геополитици?
Мада се много крећем, не крећем се у тим величинама па нисам никад чуо за њих.
Такође ми је нејасан израз "геополитика".
И то мени треба објаснити да би могао да схватим како функционише кроз овај текст.
Сада ми је јасно зашто не разумем текстове величина у геополитици.
Ја не оспоравам чувену европску величину геополитичара Степића, јер никад нисам ни чуо за њега, али тврдим да је чланак чист промашај.

Не цените довољно српске пословице:
"Не лаје кера села ради, него себе ради"
Итд. се не пише одвојено.
Ви учите мене оно што ја не знам, а ја ћу за узврат, учити вас што ви не знате.

Посматрач's picture
Посматрач 19:10 08.08.2017.

 • +6
Voting is closed.

"Ево како..."
"Ако им је рекао..."
и сличне наслове оставите Вечерњим Новостима, Политици и њиховом "наградном" издању које се зове Интермагазин.

Slobodanka's picture
Slobodanka 20:14 08.08.2017.

 • +4
Voting is closed.

Hvala gospodinu Stepiću na njegovom trudu da nam kroz ovaj slikovit tekst pokaže da država kao složena zajednica ne treba da ima samo jedan put, a u našem slučaju da bude gore još i bez dozvole da se uopšte razmišlja o pravljenju izbora izmedju više mogućnosti. Država čak može da da kombinuje sa dve ili više mogućnosti razvoja.
Kada je u pitanju dalji razvoj države dosada imali smo u ponudi samo jednoumlje jer nam se uporno nudi samo jedan EU put, dok Evroazijski put pominje se kod nas ovlaš kao nešto za nas manje značajno čak beznačajno. "Strateški EU put države Srbije bez alternative" tj. bez pravljenja izbora jako liči na jednoumlje kakvog nije bilo ni od najtvrdokornijeg oblika komunizma.
Otkad i kako je put Srbije postao samo EU, tačnije atlantistički put i još sa primenjenim ekonomskim modelom neoliberalnog kapitalizma koji u svetu već ozbiljno posrće? To je nečija veoma ograničena pristrasnost. Takav izbor uopšte nema veze sa našom dosadašnjom istorijom, tradicijom, ozbiljnim obrazovanjem i kulturom.

Ovo je i interesantno vidjenje budućnosti KIM u skladu sa Vučićevim monologom (takozvanim dijalogom) o budućnosti Kosova i Metohije. Očigledno je da zamišljanje budućnosti ne samo KIM nego i cele Srbije, a u okviru samo atlantističkih rešenja u kojima mi postojimo samo kao poslušni vazali, pa to je veoma ograničeno i nakaradno razmišljanje.

Драгослав Бајагић's picture
Драгослав Бајагић 00:19 09.08.2017.

 • +5
Voting is closed.

Pax Serbica на Балкану нема алтернативу

Далматинци и Славонци - Истрани и Дубровчани
смучиће вам се NDH!

Одговор на Олују ће бити КОШАВА!

misko's picture
misko 01:56 09.08.2017.

 • +5
Voting is closed.

HAH ali nece biti bas tako. Siptarija ce biti porazena I PROTERANA za 10 dana. U svakom slucaju iako je ovo pisano sa DOZOM humora ovoaj tekst je u stvari REALAN PRAVAC KOJI MI MORAMO DA ZAUZMEMO INACE CE ONA MAPA IZ ILUSTRACIJE DA BUDE PRAVA MAPA BALKANA AKO SE OVAKO NASTAVI U SRBIJI.Oruzje u ruke inace ce ustase da nam naplacuju mostarinu na brankovom mostu i siptari da nam izdaju vize za grcku.

Посматрач's picture
Посматрач 08:25 09.08.2017.

 • +5
Voting is closed.

Интересантни коментари.
Ако неко ипак покуша да зађе у свет психологије и пронађе дефиницију дневне маште, односно маште са отвореним очима, и ако схвати да је овај текст управо тамо сврстан, нека се не љути када види одговор.
Овакве испразне маште не пристоје једној поробљеној држави као што је Србија, не пристоје народу из простог разлога што га баца у свет утопијског а не практичног размишљања, које је Србима данас потребније од ичега, и такве "комедије" са стварношћу се увек завршавају крајњим разочарањем.
Народу треба прави ослонац, прави план и подршка на коју би се могао ослонити, а не илузије маште.
Знате шта је трчање ждребета испред руде?
То је овај текст горе.
Али ај добро.
Нек вам буде.

Slobodanka's picture
Slobodanka 09:09 09.08.2017.

 • +5
Voting is closed.

Posmatrač. - Ne osudjujte maštu i ne sputavajte je realnošću odraslih. Maštanjem se podstiče i uvežbava kreativnost pa dakle i stvaranje novih ideja i novih rešenja. Najpre je mašta ta koja pomera granice jer razmišlja izvan nametnutih okvira.
Ovaj tekst nas podseća koliko je naša sadašnja realnost izveštačena, skučena i prilično usko ograničena, dakle polurobska je i krenula je ka pravoj robskoj stvarnosti.

Милисав Подунавац's picture
Милисав Подунавац 15:52 09.08.2017.

 • +5
Voting is closed.

Машта, па машта !? Бре, никакве маште нема у тексту; само су замењена имена актера и појава. Уместо "Олује", аутор користи "Кошаву", уместо Хага Одесу, уместо В.Британије Кину и тд. Реч је о једном огледу, који ефектно раскринкава на који начин нас черече белосветски злотвори. Није смисао чланка да нас нешто ложи и напаљује да ратујемо, већ да нам објасни механизме за разбијање Србије и Срба !

Посматрач's picture
Посматрач 18:07 09.08.2017.

 • +4
Voting is closed.

Не, нема! У праву сте.
Нисам знао да има још људи који не знају како је Србија растурена, па морају то да схвате као кад се објашњава деци.
Ово није чак ни као бајка, него је реалност која отвара очи људима, зар не?
Овај текст је нешто најглупље што сам могао прочитати до данас.
Колико људи ће још постајати "славно" тумачећи распад Србије на овако заносне начине третирајући нас као имбециле који то ето, нису схватили до данас?
Нисам вам одговорио на ваш први коментар, али видим да сте упорни.

misko's picture
misko 03:24 10.08.2017.

 • +3
Voting is closed.

JEDINO cega se plase oni za koje posmatras je da srbi ne uzmu oruzje u ruke slozno i masovno. TO sve vreme izbegavaju da se desi i lupaju ladne obloge razvlace price i prazna obecanja, ali ovaj narod pocinje da shvata da ga zajebavaju sa svih stran i uskoro ce to imati odredjeni odjek u glavama ljudi , jer sve vise njih misli da samo bOrbom i kroz borbu i to PRAVI
RAT mogu da se spasu od ovog haosa koji nam se SVAKI DAN SERVIRA.JEBACEMO MATER SVIMA KOLIKO VAS IMA BRE makar nam to zadnje bilo.Srbija ce se uskoro PROBUDITI IZ OVOG KOSMARA,A ONDA NE BIH ZELEO DA BUDEM U KOZI NASE SMRDLJIVE OKOLINE.

Посматрач's picture
Посматрач 10:05 09.08.2017.

 • +5
Voting is closed.

Слободанка, кликнем једном на ваш коментар и ништа не би.
Кликнем други пут и појави се два плуса. Ето видите колико сам магичан.
Себи никад не кликћем, јел би се појавио минус, а можда и два. Понекад сам и антимагичан, а поготово сам према себи.

Slobodanka's picture
Slobodanka 11:12 09.08.2017.

 • +6
Voting is closed.

Posmatrač - Verovatno je još neko kliknuo pre Vas ili u isto vreme. Nije problem. Tu smo da razmenimo mišljenja.

Пречанин's picture
Пречанин 15:56 14.08.2017.

 • +1
Voting is closed.

Посматрач, ви имате неки чудан проблем са логиком. А и таштина вам смета да изађете из тог зачараног круга промашивања свега што нациљате.
Ово је одличан текст Степића, одвано ништа боље нисам прочитао.
Ви сте Посматрач вјероватно обазован човјек, зато ми је сад лакше да схватим сву ту залуђеност српске полусвјетине са Великом Губицом.

Додај коментар