Додик: Прошли век је био већ српског страдања, 21. треба да буде век српског државног и националног уједињења

РЕПУБЛИКА СРПСКА И СРБИЈА ЗАЈЕДНО ОБЕЛЕЖИЛЕ ОСАМ ДЕЦЕНИЈА ОД БИТКЕ НА КОЗАРИ

* Српски члан Председништва БиХ Милорад ДОДИК: Да ли ће ова генерација то успети или неће, то није важно, али је важно да они који долазе то имају у глави, не само као идеју, него као циљ... Сваки дан је борба и изложени смо притисцима, али нам је лакше кад знамо да је Србија ту. Моја улога као водећег функционера је да обезбедим мир и стабилност

* „Сигуран сам – наставио је Додик на Мраковици - да снажна Република Српска улази у године када ће јој се понудити да сама одлучи на који начин ће ићи даље. Ићи ћемо заједно и не смемо другачије. Што се тиче путева у политици, они не постоје, они се граде ходањем. Морамо да изградимо наше заједништво

* Министар одбране Србије Александар ВУЛИН: Не ствара се српски свет да би неком претио, већ да се не би поновила Козара. Ћутали смо о Козари и Јасеновцу, а онда су дошле `олује`. Да не би било `олуја` и да се не би понављале бескрајне слике прогнаника, морамо створити српски свет и од Срба направити јединствен политички народ као што је и сваки други под капом небеском

* Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном делу планине, 15 километара источно од села Међувође. У борби против нациста и усташа убијено је 40.000 цивила, а 68.000 заробљено и одведено у логоре, укључујући више од 23.000 деце

_____________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска и Србија шаљу јединствену поруку данас да страдање српског народа на Козари не сме бити заборављено.

       - Козарачка епопеја живи и живеће - рекао је Додик на обележавању 80 година од Битке на Козари.

       Он је истакао да је заједно са председником Србије Александром Вучићем раније договорио да заједно обележавају важне датуме из српске историје, а један од тих је Козара.

       - Зато смо овдје заједно и шаљемо јединствене поруке - рекао је Додик.

       Он је нагласио да сваке године на овој манифестацији сећања чује сазнање о Козари које је увек сазнање о страдању, а никада није сазнање о правди.

       - Монструм од НДХ је организовао логоре за дјецу кроз које је прошло 32.000 козарачке деце. Та деца су била једина деца на свету која су имала свој логор, то је урадила НДХ, то је била званична политика те државе - рекао је Додик.

       Додик је навео да све генерације Козаре и Поткозарја то памте, као и он јер је васпитан на страдању Козаре, а представа коју је стекао у породици о усташама и Немцима је била толико стравична да и данас понекад осети страх од њих.

       Он је подсетио да је Титов режим говорио другачије.

       Поручио је да је прошли век био век српског страдања, а да овај треба да буде српског уједињења - државног и националног.

       Он је истакао да су Срби страдалнички народ, који је током прошлог века изгубио више од пола популације.

       - Сада ово треба да буде век нашег српског уједињења - српског, државног и националног. Да ли ће ова генерација то успети или неће, то није важно, али је важно да они који долазе то имају у глави, не само као идеју, него као циљ - поручио је Додик.

       Поручио је да Српска данас може бити сигурна, додајући и да је Србија данас стабилна и јака, што је важно и за Српску, која се бори са видљивим и невидљивим непријатељима сваки дан.

       - Сваки дан је борба и изложени смо притисцима, али нам је лакше кад знамо да је Србија ту. Моја улога као водећег функционера је да обезбедим мир и стабилност - рекао је Додик.

       Навео је да је сигуран да снажна Република Српска улази у године када ће јој се понудити да сама одлучи на који начин ће ићи даље.

       -Ићи ћемо заједно и не смемо другачије. Што се тиче путева у политици, они не постоје, они се граде ходањем. Морамо да изградимо наше заједништво - рекао је Додик.

       Он је додао да су Срби поносан и карактеран народ и да Србин није никада прихватио да буде покорен, а да се не бори.

       Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је данас на Мраковици да се „не ствара српски свет да би неком претио, већ да се не би поновила Козара“.

       Вулин је рекао да Срби знају да тамо где немају своју државу, свог полицајца, професора, учитеља, лекара нема правде за српски народ, те да ће им само оно што сами створе сачувати живот и трајање.

       - Ћутали смо о Козари и Јасеновцу, а онда су дошле олује. Да не би било олуја и да се не би понављале бескрајне слике прогнаника, морамо створити српски свет и од Срба направити јединствен политички народ као што је и сваки други под капом небеском - нагласио је Вулин.

       Он је рекао су Срби овде на Козари и данас сами, нема никога ко се не одазива на српско име и презиме, нема странаца, високих представника да поделе и бол Срба, као што ни јуче никог од њих није било у Братунцу.

       - Јел 30.000 уморених Срба мало за једно „опростите“, за једну сузу, да неко буде у првом реду, а да није из српског народа - упитао је Вулин.

       Он је затражио одговор и на питање колико Срба треба да буде побијено и поклано да би неко дошао и затражио опрост.

       Да је правде и истине, каже Вулин, данас би о Козари говорили као страшном великом нечовчечном страдању, као нечему што се десило једном и никад више, али Козара се десила и пре и после и нема генерације Срба који није доживела Козару.

       - За све на свету маљ је алатка, а кад Србину то кажеш он помисли на усташе у Јасеновцу и звук белоглавих светих дечијих главица које су усташки крволоци маљевима разбијали - рекао је Вулин.

       Он је подсетио да су некад Србе на овим планинама набадали на кочеве зато што су хришћани, некад зато што су били вере онога који је пуцао на Франца Фердинанда, што су били једини антифашисти у Европи, што нису одговарали и није требало да се роде ту гдје су родили, али увек су их убијали зато што су Срби.

       - Свет се променио, али се зло није променило, и потреба великих да нама малима говоре шта да радимо, како да чинимо и коју страну да изаберемо. Срби никад не бирају погрешну страну, гледајте шта мисле и осећају и знаћете где је правда и истина - поручио је Вулин.

       Он је нагласио да су „вредности Срба вредности због којих људска бића могу да се назову људима“.

       - Србија коју толико волимо, није Србија која ће заборавити где су Срби где год да живе, већ Србија која чува, пази и брине, која никоме не прети и која ће учинити све за мир, а за слободу баш све - рекао је Вулин.

 

       Он је указао да је на зидовима споменика на Козари 9.000 имена палих бораца, те да фали бар још 30.000 побијених покланих, деце, жена и стараца који су својом крвљу искупили човечаноство.

       Градоначелник Приједора Слободан Јавор поручио је:

       - Са овог места, као и претходних година, желимо да поручимо да историја никада не сме бити заборављена, да се са Козаре чује козарачко коло, да се ори песма и вијори наша тробојка и да нам наша Козара остане овако пркосна и лепа - поручио је Јавор.

       Званичници Републике Српске и Србије, делегације и представници СУБНОР и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског положили су, поводом обележавања 80 година од Битке на Козари, венце на централно спомен-обележје на Мраковици.

       Вијенац су у име институција Републике Српске положили српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске Републике Српске Душко Милуновић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

       Венце су положили и изасланик председника Србије министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин и министар рада, запошљавања, борачке и социјалне заштите Дарија Кисић Тепавчевић.

       Цвеће код споменика положиле су и делегације Народне скупштине Републике Српске, посланика у Парламантарној скупштини БиХ, српски представници у институцијама БиХ, градоначелници и начелници општина у Српској.

       На спомен-обележје цвеће су положиле и делегације Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, генерали у Оружаним снага БиХ, делегације СУБНОР-а Републике Српске и Србије, удружења логораша Другог светског рата Републике Српске и Србије, Удружења антифашиста из Бјеловара, те представници организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

       На Меморијалном зиду централног споменика на Мраковици уписана су имена 9.921 погинулог борца у борбама на овом подручју у току Другог светског рата.

       Полагању венаца претходио је парастос, који је служило свештенство Епархије бањалучке.

       Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном делу планине, 15 километара источно од села Међувође.

       Симбол је страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, у којој је убијено 40.000 цивила, а 68.000 је заробљено и одведено у логоре, међу којима више од 23.000 деце.

       (Срна)      

      Региструјте се на нашем Telegram  каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари