Цвијановић: Историја Срба непојмљива без Скопља, Куманова, Битоља и Кајмакчалана

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НАСТУПИЛА НА СВЕТОСАВСКОЈ АКАДЕМИЈИ У СКОПЉУ

* „Светосавље је симбол српског идентитета и заједништва. Суштина наше савремене националне интеграције је да никада и ништа не радимо на штету других, већ да градимо мостове међу нашим народима, да заједно славимо и напредујемо”

______________________________________________________

             ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да Српска жели да јача институционалну сарадњу са Северном Македонијом, те изразила уверење да српска заједница у тој земљи може бити снажна копча која ће додатно повезати институције, али и привреднике, уметнике, академску заједницу, спортисте и многе друге.

         Обраћајући се на Светосавској академији у Македонском народном позоришту у Скопљу, Цвијановићева је нагласила да су Срби у Сјеверној Македонији аутохтон народ, вековима присутан, са богатим културним и историјским наслеђем.

         „Средњовековна, али и савремена историја нашег народа непојмљива је без Скопља, Куманова, без Битоља и Кајмакчалана, о чему сведоче бројни споменици, предивне цркве и манастири, али и ви овде присутни, који поносно и достојанствено славите име Светог Саве и свој национални празник”, рекла је Цвијановићева.

         Цвијановићева је навела да са академије шаље поруку мира и сарадње са свим људима и народима који живе на нашим просторима, са жељом да се заједно гради боља, успешнија и срећнија будућност за генерације које долазе.

         „И управо су мир и регионална стабилност оно чему тежимо, јер је то претпоставка јачања сарадње и поверења између држава и народа, без које нема ни одрживог развоја, нити дугорочног просперитета на овим просторима”, нагласила је Цвијановићева на академији поводом националног празника Срба у Сјеверној Македонији.

         Према њеним речима, Српска је опредељена да учествује у регионалним интеграционим процесима који имају за циљ чвршће економско повезивање земаља.

         Председник Српске је навела да јој је указана велику част позивом да присуствује свечаности поводом Савиндана и националног празника Срба у Северној Македонији.

         “Суштина наше савремене националне интеграције је да никада и ништа не радимо на штету других, већ да градимо мостове међу нашим народима, да заједно славимо, напредујемо, да се заједно сећамо и обележавамо све значајне празнике, као што је и овај данашњи”, поручила је Цвијановићева.

         Цвијановићева је српском народу у Северној Македонији пожелела да остану чврсти и сложни на путу очувања свог идентитета, те да наставе да граде бољу и успешнију будућност, како за своју земљу, тако и за цео регион.

         “Драго ми је што смо заједно баш у дану када прослављамо Светог Саву, првог српског архиепископа, просветитеља и великана који је својим непроцењивим духовним, моралним и интелектуалним насЛеђем утемељио наш идентитет, осветлио пут слоге и националног јединства српског народа”, рекла је Цвијановићева.

         Она је истакла да је светосавље симбол српског идентитета и заједништва, те да зато не постоји бољи и примеренији датум, од овога, за национални празник Срба у Северној Македонији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари