Брнабић: Српска је створена да се Србима не би поновили Јасеновац и Пребиловци

НАГЛАСИЛА: РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ У БиХ САЧУВАЛА СРПСКО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ И ПРАВОСЛАВНУ ВЕРУ

* На свечаној академији у Бањалуци поводом 30 година РС нагласила да су Срби 9. јануара 1992. године тражили начин да сачувају мир како се не би поновили Јасеновац, Градишка, Пребиловци и друга стратиша: „Република Српска је формирана да би се одбранила од тог зла, које је дошло нешто касније, исте те године

* „Србија никада неће спроводити санкције против припадника свог народа у БиХ и Републици Српској... Уосталом, наша политика су Отворени Балкан" и другачија будућност од прошлости - не границе и ограничења већ слободан проток робе, људи, капитала

_______________________________________________________

       РЕПУБЛИКА Српска је сачувала српско име и презиме и православну веру, изјавила је председник Владе Србије Ана Брнабић на свечаној академији поводом Дана Републике.

       Брнабићева је честитала Дан Републике Српске, истакавши да заједно обележавају овај важан јубилеј 30 година, те нагласила да јој је част што је ту, те је пренела поздраве и честитке председника Србије Александра Вучића и грађана Србије.

       Она је у обраћању на академији у Бањалуци нагласила да је Република Српска остала одраз вишевековног сна, а показатељ је тога колико је српски народ био одлучан да спречи понављање злочина из Другог светског рата који је имао циљ да у потпуности уништи српски народ на овим просторима.

       Напоменула је да су Срби 9. јануара 1992. године тражили начин да сачувају мир како се не би поновили Јасеновац, Градишка, Пребиловци и друга стратишта.

       "Република Српска је формирана да би се одбранила од тог зла, које је дошло нешто касније, исте те године", рекла је Брнабићева и нагласила како је постала свесна да би се поновило оно што је било 50 година раније када је прошле године посетила Пребиловце.

       У Србији, каже, први морају да бране Српску јер је она настала од жеље за миром, слободом, жеље да се злочини не понављају.

       „Поносни смо на храброст и слободарску традицију наших предака“, рекла је Бранбићева.

       Она је навела да је однос Србије и Републике Српске постао специјалан захваљујући Вучићу и српском члану Председништва БиХ Милорада Додика.

       Брину је, каже, изазови и проблеми са којима се суочавају Република Српска и њено руководство, забрињава увођење санкција Додику, јер је чињеница да оне нису никада нису биле решење.

       „Србија никада неће спроводити санкције против припадника свог народа у БиХ и Републици Српској", поновила је Брнабићева.

       Њихова политика је, подсетила је, "Отворени Балкан", да се створи другачија будућност од прошлости, не границе и ограничења већ слободан проток робе, људи, капитала, а истакла је и опредељеност да се развијају и унапређују односи са Српском. 

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари