ВСС: FINA привремено суспендовала Рађена

У ПИСМУ ПЛИВАЧКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ ИСТАКАО „ДА НИЈЕ УЗИМАО ПОМЕНУТУ СУПСТАНЦУ РАДИ ОСТВАРИВАЊА БОЉИХ СПОРТСКИХ РЕЗУЛТАТА“

   Никола Рађен

        Ватерполо савез Србије потврдио је да је Светска пливачка федерација привремено суспендовала репрезентативца Србије Николу Рађена због коришћења кокаина.

        „Ватерполо савез Србије је 6. маја примио допис Светске пливачке федерације (FINA) којим се због коришћења недозвољене супстанце, кокаина, привремено суспендује наш репрезентативац и ватерполиста атинског Олимпијакоса Никола Рађен“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Савеза.

        ВСС је изразио жаљење због овог случаја, пре свега, због самог спортисте који је угрозио до сада веома успешну каријеру, а затим и због спорта у целини којем овакви штетни догађаји нису потребни.

        „У нашој организацији оваквих случајева до сада није било и сигурни смо да их никада неће бити у наредном периоду“, наводи се у саопштењу.

Рађен је тестиран, како се додаје, на утакмици Светске лиге између Шпаније и Србије у Мадриду, 17. фебруара.

        Никола Рађен је у законском року од десет дана обавестио FINA да одустаје од „Б“ узорка, што је светској организацији омогућило да настави поступак који ће трајати у наредном периоду до доношења коначне одлуке.

        „Суспензија свих активности Рађена у спорту почела је 18. маја и трајаће до доношења коначне одлуке FINA, о којој ће јавност бити благовремено обавештена“, наводи се у саопштењу Савеза.

        Запрећена казна за употребу неспецифичних супстанци је четири године забране такмичења, а за процесуирање овог случаја у првом степену одговорна је FINA.

        У саопштењу ВСС се додаје и да је Рађен у писму FINA истакао „да није узимао поменуту супстанцу ради остваривања бољих спортских резултата“.

        „Такође је подсетио да је више пута у току каријере био тестиран и то на највећим такмичењима и да су налази увек били негативни. Изразио је жељу да се његов случај искористи као порука спортистима и да је спреман да узме учешће у разним акцијама на светском и локалном нивоу како би се истакли негативни ефекти коришћења оваквих и сличних недозвољених супстанци“, пише у саопштењу.

        Савез је подржао овакав став Рађена и истакао да ће својим акцијама утицати на едукацију младих како би се избегло коришћење супстанци које угрожавају, пре свега, здравље људи.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари