Шта нас чека у спортској новој 2018. години?

У ЦЕНТРУ ПАЖЊЕ БИЋЕ ЗОИ У ЈУЖНОКОРЕЈСКОМ ПЈОНГЧАНГУ И СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У ФУДБАЛУ У РУСИЈИ

        Наравно, у центру пажње ће бити Зимске олимпијске игре и Светско првенство у фудбалу.

        Годину ће традиционално отворити турнеја „Четири скакаонице“, која се после прве „станице“ у Оберстдорфу наставља надметањима у Гармиш-Партенкирхену, Инсбруку и Бишофсхофену. Титулу победника брани Пољак Камил Штох.

        Регион, тачније Хрватска, у јануару ће бити домаћин Европског првенства за рукометаше. Биће то друго ЕП које ће се одржати у тој суседној земљи, након оног које је 2000. године освојила Шведска.

        Сплит, Загреб, Вараждин и Опатија ће од 12. до 28. јануара угостити 16 најбољих репрезентација Европе, регион ће осим домаћина представљати Србија, Словенија, Црна Гора и Македонија, а наслов европског шампиона браниће Немачка.

        Јануар доноси и први тениски гренд слем турнир - Аустралијан опен. Мелбурн ће од 15. до 28. јануара окупити најбоље тенисере и тенисерке света, а титуле ће бранити Роџер Федерер и Серена Вилијамс, која би након прошлогодишњег порођаја требало да се врати професионалном тенису.

ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ

        Од 9. до 25. фебруара јужнокорејски Пјонгчанг ће бити домаћин 23. зимских олимпијских игара. Иако национални олимпијски комитети још увек нису пријавили све такмичаре, за сада се зна да ће у Јужној Кореји наступити 89 олимпијских тимова.

        Од тога ће 88 бити национални тимови и један руски, који ће се због казне за системско допинговање спортиста такмичити под олимпијском заставом. Спортисти ће се надметати у 102 дисциплине у 15 спортских грана.

        У Пјонгчангу ће бити представљене четири нове дисциплине: „Big air snowboarding“, мешовити дублови у карлингу, масовни старт у брзом клизању и такмичење мешовитих тимова у алпском скијању.

        Март неће бити претерано богат великим светским или континенталним спортским догађајима. Вреди поменути да ће 25. марта трком за Велику награду Аустралије почети нова сезона у Формули 1, у којој ће наслов светског шампиона бранити Британац Луис Хамилтон, пилот Мерцедеса. Његов тим браниће титулу у конкуренцији конструктора.

        У марту, од 9. до 18, одржаће се и Зимске параолимпијске игре, такође у Пјонгчангу.

Током априла ће љубитељи спорта у региону моћи да уживају у завршници кошаркашке АБА лиге и рукометне SEHA лиге, а потом мај доноси прегршт великих спортских догађаја.

        Светско првенство у хокеју на леду увек привлачи пажњу спортске јавности, па ће тако бити и 2018, када ће домаћин такмичења бити Данска. СП је на програму од 4. до 20. маја у Копенхагену и Хернингу, а трон ће бранити хокејаши Шведске.

        Стадион Олимпика из Лиона 16. маја биће домаћин финала Лиге Европе. Прошлогодишње финале играно је у Солни код Стокхолма, а пехар је подигао Манчестер јунајтед, учесник „нокаут“ фазе Лиге шампиона. То значи да ће трофеј Лиге Европе добити новог власника.

        Регион ће у мају бити домаћин још једног великог спортског догађаја. Београд и његова Арена добили су домаћинство Фајнал Фора Евролиге у кошарци. Прошле године завршни турнир је одржан у Истанбулу, где је тријумфовао домаћи Фенербахче, предвођен са клупе Жељко Обрадовићем.

        „Ф4“ у Београду играће се од 18. до 20. маја.

        Олимпијски стадион у Кијеву 26. маја ће угостити два најбоља клуба Лиге шампиона.

        У прошлогодишњем финалу, играном на стадиону „Миленијум“ у Кардифу, Реал Мадрид је савладао Јувентус са убедљивих 4:1. „Краљевски клуб“ је и даље у игри за одбрану наслова, јер се пласирао у осмину финала, која креће половином фебруара.

        Као „шлаг на торту“ изузетно богатог маја долази Ролан Гарос (27. мај - 10. јун), чији актуелни шампиони су Шпанац Рафаел Надал и Летонка Јелена Остапенко.

МУНДИЈАЛ 2018

        Друга половина јуна и прва половина јула резервисани су за заљубљенике у фудбал!

        Русија ће од 14. јуна до 15. јула бити поприште надметања 32 најбоље репрезентације света. Титулу ће бранити Немачка, а регион ће представљати Србија и Хрватска.

        Нови Сад ће од 16. до 21. јуна угостити најбоље мачеваоце Европе, од 22. јуна до 1. јула одржаће се и 18. медитеранске игре у шпанској Тарагони.

        Прва половина јула је, осим за Мундијал, резервисана и за Вимблдон - трећи гренд слем турнир тениске сезоне, вероватно и најпопуларнији. Посебну драж турниру даће то што слави 140 година постојања. На трави „Ол Ингланд Клаба“ у Лондону титуле ће покушати да одбране Швајцарац Роџер Федерер и Гарбине Мугуруза из Шпаније.

        Барселона ће од 14. до 28. јула бити домаћин Европског првенства у ватерполу, а српски „делфини“ доћи ће на такмичење као троструки узастопни шампиони, из Ајндховена, Будимпеште и Београда.

        У јулу ће се одржати и 105. издање Тур де Франса, једне од највећих бициклистичких трка у свету. Возиће се од 7. до 29. јула, а у том периоду бициклисти ће прећи 3.329 километара.

        Највећи спортски догађај у августу биће Европско атлетско првенство, од 7. до 12. августа на Олимпијском стадиону у Берлину.

        Естонски град Талин 15. августа биће домаћин Суперкупа Европе у фудбалу, утакмице у којој ће се састати победници Лиге шампиона и Лиге Европе. Крајем августа, тачније његовог 27. дана, почеће и последњи тениски гренд слем турнир - US Open, чији су актуелни владари Надал домаћа тенисерка Слоун Стивенс.

        Септембар 2018. године доноси два велика такмичења у женској конкуренцији. Од 22. до 30. септембра у Шпанији ће се одржати Светско првенство за кошаркашице, на коме ће нови трофеј покушати да освоји селекција САД, док се Србија, нажалост, није квалификовала.

        Са много више пажње пратићемо Светско првенство одбојкашица, од 30. септембра до 21. октобра у Јапану, где ће изабранице Зорана Терзића, актуелне европске првакиње и олимпијске вицешампионке, свакако јуришати на највиши пласман.

        У октобру вреди издвојити Летње олимпијске игре младих, које ће се одржати у Аргентини. Од 6. до 18. октобра Буенос Ајрес угостиће младе спортисте из преко 200 земаља.

        Новембар је, као и сваке године, резервисан за две последње трке шампионата Формуле 1. Прво ће се 11. новембра одржати трка за Велику награду Бразила, а 14 дана касније у Ау Дабију пашће завеса на сезону 2018.

        Крајем месеца у Француској ће почети Европско првенство за рукометашице. Репрезентација Србије добро „гура“ у квалификацијама, које трају до 3. јуна и очекујемо да се од 29. новембра до 16. децембра нађе на смотри најбољих на континенту.

        Од 7. до 11. децембра 2018. године Кина ће бити домаћин Светског првенства у 25-метарском базену.

        Финиш спортске 2018. године обележиће FIFA Светско клупско првенство, које ће се као и претходне године одржати у Уједињеним Арапским Емиратима. Континентални клупски шампиони, уз представника земље домаћина, надметаће се за престижни пехар од 12. до 22. децембра.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари