Шпановић: Велики ривали ме не оптерећују

НИКАДА НИСАМ ОСЕЋАЛА ДА НИСАМ ДОВОЉНО ДОБРА, НАСТАВЉАЛА САМ ДА РАДИМ И ЧЕКАЛА ПРИЛИКУ

Ивана Шпановић

        Најбоља српска атлетичарка Ивана Шпановић открила је да велики ривали не оптерећују јер увек највиша очекивања има од себе.

        Српска скакачица удаљ била је толико мотивисана да надокнади заостатак од једног центиметра на првом међународном такмичењу у Маракешу 2005. године да је поставила трећи најбољи резултат свих времена у својој старосној групи на наредном митингу. Било јој је тада 15 година.

        „Нико не зна боље од тебе да ли си добар или не. Ако ниси задовољан резултатом вратиш се на стазу и радиш више. Девојчица која је победила је тада скочила 6.40 или 6.41. Сећам се да сам била толико разочарана и љута да сам две недеље касније скочила 6.43. Било је то прво такмичење на коме сам схватила да ме велики ривали не оптерећују јер сама имам највиша очекивања од себе“, открила је Шпановићева и додала:

        „Мислим да је важно да деца имају прилике да се такмиче на великој сцени јер што пре виде како то изгледа биће им лакше да прихвате да морају да раде, да се посвете, ако желе да буду добри и као сениори.“

        Од тада па до данас, у периоду од 12 година, Шпановићева је освојила девет медаља у сениорској конкуренцији, укључујући и бронзу на Олимпијским играма 2016.

        „Имате право на лош дан и у реду је да не будете мотивисане. Али никада нисам осећала да нисам довољно добра. Једноставно сам настављала да радим и чекала наредну прилику“, истакла је Ивана, која је на Европском првенству у дворани, које се ове године одржало у Београду, ускочила трећи најбољи резултат свих времена у затвореном - 7.24.

        Два пута је Шпановићева освајала бронзу на Светским првенствима, а овог лета у Лондону јој је измакло злато јер је откачени број оставио траг раније. Српска атлетичарка такмичење је потом завршила на четвртом месту.

        Ипак, освојила је титулу у Дијамантској лиги и сезону ће завршити као најбоља на свету на ранг листи.

        С обзиром да се Србија често хвали да је земља спорта, Ивана је открила и колико јој значи подршка осталих српских спортиста.

        „Добар сам пријатељ са Новаком. Србија је стварно мала земља и то земља спорта. Трудимо се да подржавамо једни друге јер је тешко бити на врху. Осећате се добро када неко са вама дели позитивну енергију и подржава вас. Поготово ако је реч о спортисти који је добар колико и ви.“

        На питање шта ради када се не припрема за такмичења, одговорила је:

        „Много времена проводим у фитнес центру јер младе жене долазе. Причамо о послу, посвећености, храни, опуштању... Свему што их занима“, открила је Ивана, па потом наставила:

        „Имам и мали зоолошки врт код куће јер имам много паса, мачака, зечева... Кућни љубимци су ми хоби јер их баш волим. Читам, фотографишем природу јер живим у лепом делу Новог Сада, поред реке, и поглед је прелеп.“

        Спортклуб
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари