Шпановић победила на митингу у Малмеу

И 6,83 ОДЛИЧАН РЕЗУЛТАТ, НАДМАШИЛА ЈЕ ЛИЧНИ РЕКОРД СЕЗОНЕ, ШТО ПОКАЗУЈЕ ДА ЈЕ СПРЕМНА ЗА ПРЕДСТОЈЕЋЕ ЕП У ПРАГУ, КАЖЕ ОБРАДОВИЋ

Ивана Шпановић

        ДА се прошлог лета није одразила 17 центиметара пре линије преступа у петој серији финала Европског првенства, можда би се из Цириха вратила са златном, а не сребрном медаљом. Ивана Шпановић признала је тада да је испустила најсјајније одличје највише због превелике жеље и журбе. Тај скок могао је да буде за титулу, као што је и на митингу у Малмеу, где је победила, могла и до новог државног рекорда. Међутим, овог пута испречила су се нова правила.

        Надметање у Шведској било је експериментално, пошто први пут на једном званичном такмичењу није важило правило да се даљина мери од даске на залетишту, већ од места са ког су се даме одразиле. У тим условима, Ивана је већ у првој серији скочила 6,99, али нови државни рекорд, седам центиметара бољи од претходног, а уједно и најбољи резултат на свету ове сезоне у скоку удаљ није признат. Званичан резултат износио је 6,83 метра, што значи да се Шпановићева одразила 16 центиметара раније.

        - И 6,83 је одличан резултат, надмашила је лични рекорд сезоне, што показује да је спремна за предстојеће Дворанско ЕП у Прагу. Показала је велику константност у свим серијама, што нам даје много разлога за оптимизам - рекао је тренер наше шампионке Горан Обрадовић.

        У свету „краљице спортова“ води се велика полемика око овог правила. Једни сматрају да би било поштеније да се дужине скокова мере као у Малмеу, док други мисле да је драж скока удаљ управо у милиметарски прецизном одразу и притиску који ствара линија преступа.

        Ивана је остварила још неколико сјајних резултата у следећим серијама у Малмеу - два пута по 9,96 и једном 9,94. Иако нису признати, они показују да наша највећа узданица на предстојећем Дворанском ЕП у Прагу један од фаворита за постоље и то највише.

        За ову победу, Шпановићевој је припао и чек на 7.000 долара.

ИВАНА ЗАСЕНИЛА ЛАВИЛЕНИЈА

        Прва звезда Игара у Малмеу требало је да буде светски рекордер у скоку с мотком у дворани Рено Лавилени. Ипак, на сајту Европске атлетике, ударна прича су четири Иванина скока преко 6,90 метара, остварена на такмичењу новим правилима.

        „Као и Лавилени, Шпановићева ће имати златне амбиције на ЕП у Прагу. За разлику од Француза који је троструки првак континента, Српкиња ће јуришати на прву медаљу на дворанском ЕП“, пише на званичној интернет страници ЕА.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари