Рекордер промотер 29. Београдског маратона

ОСВОЈИО ОЛИМПИЈСКО ЗЛАТО ‘92. У БАРСЕЛОНИ, ШЕСТОСТРУКИ ЈЕ СВЕТСКИ ПРВАК И ВИШЕСТРУКИ СВЕТСКИ РЕКОРДЕР

Хавијер Сотомајор

        Кубански атлетичар и актуелни светски рекордер у скоку у вис Хавијер Сотомајор промотер је Београдског маратона, који ће се одржати 16. априла, 29. пут.

        Хавијер Сотомајор само је још један у низу највећих атлетских великана који су били промотери Београдског маратона. У претходне, готово, три деценије, промотери Београдског маратона били су легендарне личности попут Емила Затопека, Марлен Оти, Боба Бимона, Ласе Вирена, Розе Моте, Мајка Пауела, Сергеја Бубке, Галине Чистјакове, Кевина Јанга, али и званично најбољи атлетичар и олимпијац свих времена, Карл Луис.

        Сотомајор је трећи актуелни светски рекордер, промотер Београдског маратона у различитим атлетским дисциплинама у последње три године.

        На 28. Београдском маратону, прошле године, промотерка је била светска рекордерка у скоку у даљ Галина Чистјакова, а годину раније Кевин Јанг, неприкосновени у трци на 400 метара с препонама.

        Сотомајор (48) је у дугој и успешној каријери освојио олимпијско злато 1992. године у Барселони, шестоструки је светски првак у дворани и на отвореном и вишеструки светски рекордер.

        Први светски рекорд поставио је 1988. године, када је у Саламанки скочио 2,43 метра, а актуелни, који износи 2,45 метара, постигао је 1993. године, у истом граду.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари