Путин уручио државне награде најбољим руским олимпијцима

ОЦЕНИО ДА ЈЕ ОРГАНИЗОВАЊЕ ЗИМСКИХ ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА У СОЧИЈУ БИЛО РИЗИК КОЈИ СЕ ОН ВИШЕСТРУКО ИСПЛАТИО

  • Доказали сте да су спортске традиције Русије стамене и да наша земља, као и раније, одгаја велике спортисте који су у стању да усхићују цео свет и да људима доносе радост, а да милионе срца наших људи „натерају“ да куцају као једно и да наше грађане учине поносним на своју Отаџбину - рекао је Владимир Путин приликом свечане поделе државних признања
  • Сви смо ризиковали, не само ми у Русији, већ и наши пријатељи у Међународном олимпијском комитету. Веровали су у нас. Председнику МОК, Томасу Баху, рекао сам - открио је Путин - да ми у Русији имамо сјајан израз који гласи: Ко не ризикује, неће пити победнички шампањац

          ПРЕДСЕДНИК РФ Владимир Путин данас је примио 49 руских учесника Олимпијаде у Сочију и при том им је рекао: „Уверен сам да медаље које сте освојили за сваког од вас имају нарочиту вредност јер су изборене у поштеној и упорној борби, а освојене су на нашој Олимпијади, у Русији. Олимпијске игре су много више од обичног међународног такмичења. На њима се стиче звање најспортскије државе, а сам улазак у круг лидера - ствар је националног престижа“.

          Руски лидер је херојима нације рекао да су свој задатак успешно извршили и да су „одбранили част земље“. Па наставио:

          „Нема сумње, сви ви сте достојни не само спортских, него и државних награда. Зато вам се цела земља, милиони и милиони наших грађана од срца захваљују. Сочи-2014 је свету представио обновљену, разнолику и отворену Русију и елиту нашег спорта. Све вас који достојно носите знамења наших славних и великих традиција. Ви сте доказали да су те традиције стамене и да наша земља, као и раније, одгаја велике спортисте који су у стању да усхићују цео свет и да људима доносе радост, а да милионе срца наших људи „натерају“ да куцају као једно и да наше грађане учине поносним на своју Отаџбину“.

          Путин признао је да је прихватање организације Зимских олимпијских игара у Сочију био ризик, али да се он вишеструко исплатио, јер је Русија показала свету ново лице.

          Месецима уочи Игара, које су у недељу успешно завршене, трајала је полемика око тога да ли су људска права у Русији угрожена усвајањем закона о забрани пропаганде хомосексулности децом. Истовремено, Русија је успела да добије битку с временом у изградњи олимпијске инфраструктуре, а на крају је била најуспешнија нација Игара са освојених 13 златних медаља и још 20 сребрних и бронзаних.

          „Сви смо ризиковали, не само ми у Русији, већ и наши пријатељи у Међународном олимпијском комитету. Веровали су у нас. Председнику МОК, Томасу Баху, рекао сам да ми у Русији имамо један сјајан израз који гласи: Ко не ризикује, неће пити победнички шампањац. Зато данас можемо да подигнемо чаше у част нашег заједничког успеха“.

          Додао је да је један од циљева Игара био да покаже свету ново лице постсовјетске Русије.

          „Било је важно да покажемо да смо земља добре воље која зна како да дочека госте и да приреди славље не само за себе, већ и за све љубитеље спорта сиром света“, рекао је Путин.

          Он је нагласио да су Игре у Сочију биле прекретница спортских успеха његове земље, после дебакла пре четири године у Ванкуверу када су биле освојене само три златне медаље.

          „Ови резултати показују да је окончан тежак период у историји руског спорта“, рекао је Путин.

          Одмах потом је уручио државна признања најбољим руским олимпијцима.

          Орденом „За заслуге пред Отаџбином“ IV степена награђен је олимпијски шампион Виктор Ан.

          Орденом „За заслуге пред Отаџбином“ IV степена нагрђден је двоструки олимпијски шампион у сноуборду Вик Вајлд .

          Орденом „За заслуге пред Отаџбином“ IV степена награђен је и двоструки олимпијски шампион в бобу Александар Зубков.

          Орденом „За заслуге пред Отаџбином“ IV степена награђен је такође и двуоструки олимпијски шампион у бобу Алексеј Војевода.

          Орденом „За заслуге пред Отџбином“ IV степена награђена је и двострука олимпијска шампионка у уметничком клизању Татјана Волосожар.

          Орденом Пријатељства награђена је олимпијская шампионка у уметничком клизању Јекатерина Боброва

          Орденом За заслуге награђен је олимпијски шампион у уметничком клизању Јевгений Пљушћенко.

          Орденом За заслуге награђен је троструки освајач сребра на Олимпијским играма у Сочију у нордијском скијању Максим Виљегжањин

          Орденом За заслуге награђен је такође двоструки освајач сребрних медаља у санкању Алберт Демченко

          Орденом За заслуге нагрђен је и олимпијски чемпион в бијатлону Јевгениј Устјугов

          Орденом Пријатељства награђен олимпијски шампион в бијатлону Алексеј Волков

          Орденом Пријатељства награђена је и двострука освајачица сребра у Сочију у бијатлону Олга Вилухина

          Орден Пријатељства добили су још: Јелена Иљиних, Никита Кацалапов, Фјодор Климов, Јулија Липњицкаја, Аделина Сотњикова, Дмитриј Соловјов, Ксенија Столбова (уметничко клизање), Алексей Волков, Дмитриј Малишко, Антон Шипуљин (бијатлон), Владимир Григорјев, Семјон Јелистратов и Руслан Захаров (шорт-трек), Александр Љегков (нордијско трчање на скијама), Алексеј Негодајло и Дмитриј Труњенков (боб), Александар Третјаков (скелетон).

          Орден „За заслуги пред Отаџбином“ I степена примили су  сребрни из Сочија Владислав Антонов, Александар Денисјов, Татјана Иванова (санкаши), Александр Бесмертних, Никита Крјуков, Дмитриј Јапаров (нордијски скијаши), Олга Зајцева, Јана Романова и Јекатерина Шумилова (бијатлон), Николај Олљунин (сноуборд) и Олга Фаткулина (брзо клизање).

          Исту медаљу добили су и освајачи олимпијске бронзе Олга Граф и Јекатерина Лобишева (брзо клизање).

          Орден „За заслуге пред Отаџбином“ примили су и освајачи бронзаних медаља Јевгениј Гарањичев (бијатлон), Аљона Заварзина (сноуборд), Јелена Никитина (скелетон), Јулија Скокова (брзо трчање), Александр Смишљајев (фристајл), Иља Черноусов (нордијско трчање) и Јекатерина Шихова (брзо клизање).

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари