Путин упозорио Запад да не користи спорт као средство геополитичког притиска

ОЦЕНИО ДА СЕ ОЛИМПИЈСКИ ПОКРЕТ НАЛАЗИ ОПЕТ НА ИВИЦИ РАСКОЛА КАО 80-ИХ ГОДИНА

Владимир Путин

  • WADA оптужила Московску лабораторију да је заштитила руске атлетичаре који су за време Олимпијаде у Сочију узимали допинг а да је манипулације са допинг-пробама и њиховим резултатима надзирало Министарство спорта РФ

        СВЕТСКА антидопинг агенција (WADA) препоручила је да се руским званичницима забрани приступ међународним такмичењима и Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

        Све је почело од тога што је бивши шеф московске антидопинг-лабораторије Григориј Родченков рекао New York Times да је најмање 15 руских спортиста који су освојили медаље у Сочију били укључени у допинг-програм Русије срачунат на доминацију на „домаћој Олимпијади".

        Одмах потом је WADA отворила истрагу чије вођење је поверила Ричарду Макларену. Резултати те истраге су објављени у Торонту, а Макларен тврди да је Московска лабораторија заштитила руске атлетичаре који су узимали допинг а да је манипулације са допинг-пробама и њиховим резултатима надзирало Министарство спорта РФ. Манипулација је наводно обављана тако што су Министарство спорта, Федерална служба безбедности и антидопинг лабораторија у Сочију замењивали узорке узете за допинг-тестове.

        На све ово је одреагова и Владимир Путин:

        „Последњи догађаји, са тешком атмосфером око међународног спорта и Олимпијског покрета, наводи на аналогије са почетком 80-их година прошлог века. Тада су многе земље Запада, позивајући се на улазак совјетских трупа у Авганистан, бојкотовале московску Олимпијаду. А четири године касније је СССР, да би се осветио, бојкотовао Игре у Лос Анђелесу. Изговор је био_ недовољан ниво безбедности за совјетске спортисте. Резултат је био: многи совјетски и амерички спортисти су остали без прилике да своје име упишу у историју светског спорта“.

        Руски лидер је оценио да се Олимпијски покрет у оно време суочио са озбиљном кризом и расколом, па „опасним рецидивом“ назвао мешање политике у спорт:

        „Форме мешања су се измениле, али је суштина остала иста јер се спорт користи као инструмент геополитичког притиска и за стварање негативне слике о неким земљама и народима. Олимпијски покрет има колосалну уједињујућу улогу за човечанство, али се опет може наћи на ивици раскола“.

         У извештајуWADA се помиње неколико имена руских спортских функционера, укључујући Виталија Мутка, министра спорта.

         Путин је нагласио да ће апострофирани бити суспендовани, а да су друге мере и потезе потребни додатни подаци.

         Имајући у видуРодченкова, Путин је упозорио да WADA своје закључке изводи из тврдњи човека са "скандалозном репутацијом".

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари