ОИ: Спортисти болесни, воде у Рију загађене

БРАЗИЛСКИ ЗВАНИЧНИЦИ УВЕРАВАЈУ ДА ЋЕ ДО СЛЕДЕЋЕГ ЛЕТА

ВОДА БИТИ БЕЗБЕДНА ЗА ТАКМИЧАРЕ

        Вода на местима планираним за такмичења на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру загађена вирусима и бактеријама из канализације.

        Пливачи, веслачи и једриличари на играм у Рију биће у опасности због загађености воде коју је показала истрага коју је спровела америчка новинска агенција Асошиејтед прес.

        Анализом квалитета воде утврђен је опасно висок ниво вируса и бактерија из канализације што је запрепастило такмичаре који тренирају у Рију годину дана пред Игре.

        Неки од њих су се већ разболели, имају грозницу, дијареју или повраћају.

        Бразилски званичници уверавају да ће до следећег лета вода бити безбедна за такмичаре, али бразилске власти не тестирају воду на вирусе. AP наводи да је ово прва свеобухватна анализа и за вирусе и за бактерије.

        Бразил има велики проблем са загађењем вода, јер се највећи део канализације не прерађује, велика количина отпада плови отвореним каналима до река и вода где ће ће бити организована такмичења на следећим Олимпијским играма.

        Спортисти ће, наводи AP, готово сигурно доћи у контакт с вирусима којих је у неким тестовима било 1,7 милиона пута више од нивоа који се сматра опасним.

       „То су у суштини непречишћене отпадне воде. Вода из нужника и тушева и све оно што људи бацају у лавабое, све помешано, доспева у приобалне воде“, изјавио је Џон Грифит, морски биолог који је прегледао протоколе, методологију и резултате тестова које је спровео AP.

        На Олимпијским играма 2016. учествоваће више од 10.000 спортиста из 205 земаља, а готово 1.400 ће једрити у водама близу марине Глорија у заливу Гванабара, пливати код обале Копакабана или веслати у језеру Родриго де Фреитас.

        Агенција APје у тим водама спровела четири тестирања и узела 37 узорака која су тестирана на три типа аденовируса, ротавирус, ентеровирус и фекалне колиформне бактерије.

        Утврђено је да није безбедно ниједно место на којем ће се следеће године одржати такмичење у воденим спортовима. Неки од вируса присутни у тим водама узрокују респираторне и дигестивне болести, али могу довести и до озбиљнијих срчаних, можданих и других обољења.

        Амерички стручњак за такву врсту вируса Кристина Мена проценила је да спортисти имају 99 одсто шансе да се заразе ако попију само три кашичице воде.

        У језеру Родриго де Фреитас које је претходних година чишћено и сматрано је безбедним за веслаче, нађено је од 14 милиона до 1,7 милијарди аденовируса по литру. Стручњаци који надгледају воде у Јужној Калифорнији дижу узбуну када тај ниво достигне 1.000 вируса по литру.

        Иако су званичници Рио де Жанеира обећали да ће решити проблем отпадних вода и очистити реке и заливе, и за то добили значајна средства од државе, али и од међународних институција, није остварен већи напредак и готово је сигурно да обећано неће бити испуњено до почетка Игара.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари