МОК са разумевањем о песми хокејаша Русије

РУСИЈИ ЋЕ БИТИ УКИНУТА СУСПЕНЗИЈА АКО ВИШЕ НИЈЕДАН ЊЕН СПОРТИСТА НА ЗОИ НЕ БУДЕ „ПОЗИТИВАН“

 

        Међународни олимпијски комитет (МОК) саопштио је данас да на повратак Русије у међународна такмичења после суспензије због допинга неће утицати то што су руски хокејаши певали државну химну на додели златне медаље на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу.

        Хокејаши Русије су јуче освојили златну медаљу у Пјонгчангу, пошто су после продужетка у финалу победили Немачку са 4:3. Олимпијски комитет Русије суспендован је 5. децембра због системског допинга његових спортиста на Играма у Сочију 2014. године, али је МОК, уз посебне критеријуме, дозволио 168 спортиста да учествују на такмичењу у Пјонгчангу. Они су се такмичили под олимпијском заставом и под именом „олимпијски спортисти из Русије“, уз олимпијску химну.

        Приликом јучерашње доделе медаља интонирана је олимпијска химна, али су руски хокејаши и навијачи у исто време певали државну химну.

       „Схватамо да су спортисти били изузетно узбуђени јер су освојили златну медаљу у изузетним околностима“, наводи се у саопштењу МОК.

        Руски олимпијци су пре почетка Игара у Пјонгчангу морали да потпишу сагласност да неће истицати државне симболе или протесте због казне. МОК је у недељу изгласао да суспензија Русији остане на снази, па су руски олимпијци и на затварање Игара изашли под неутралном заставом.

        У Пјонгчангу је двоје руских спортиста било позитивно на допинг, такмичар у карлингу Александар Крушелницки, који је вратио бронзану медаљу освојену у мешовитој конкуренцији и Надежда Сергејева, која се такмичила у бобу. Обоје су дисквалификовани.

        МОК је саопштио да ће Русији бити укинута суспензија ако више ниједан њен спортиста не буде позитиван на допинг у Пјонгчангу. Тестирање руских спортиста би требало ускоро да се заврши, а члан МОК из Русије Тамил Тарпишчев рекао је за РИА Новости да већ у уторак очекује добре вести из МОК и укидање суспензије.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари