„Косово“ на ЕП у Србији - без заставе и химне

ОРГАНИЗАТОРИ ШАМПИОНАТА У НОВОМ САДУ ЋЕ СЕ ПОНАШАТИ У СКЛАДУ СА ИНСТРУКЦИЈАМА ВЛАДЕ СРБИЈЕ

        Косовски карате званичници потврдили су да ће њихова репрезентација наступати на предстојећем Европском првенству у Новом Саду, које ће одржати од 9. до 13. маја у Спенсу.

        Најавили су да ће у Војводину стићи са 13 такмичара, а да ће делегација бројати око 30 чланова. Они су се и званично пријавили за такмичење до рока који је истекао 30. априла у поноћ.

       „Јесте, стигла је пријава за учешће такозване државе Косово, а шта ће се даље дешавати, до старта шампионата, односно до званичног мерења за такмичаре, које је заказано за 9. мај, видећемо“, поручио је у разговору за „Вечерње новости“ Страхиња Тепавчевић, председник Карате савеза Војводине и члан Организационог одбора ЕП.

        Тај лист преноси да Карате федерација Србије интензивно ради на томе да се на предстојећем ЕП у Новом Саду испоштују препоруке Владе Републике Србије које се односе на наступање спортиста „Косова“. Они могу наступати искључиво статусно неутрално, односно под именом и презименом или обележјима Европске карате федерације, односно није могуће да наступају са било каквим симболима „Косова“.

       „Наш став по том питању се није променио и јасно је да ћемо се ми као организатори понашати у складу са инструкцијама и одлуком Владе Републике Србије“, напоменуо је Тепавчевић.

        Косовски такмичари нису учествовали на Балканском првенству у карате, које је протеклог викенда одржано у Београду.

       „Нису дошли, нису се ни пријавили за Балканијаду у каратеу. Ми смо о свему обавестили европску кућу каратеа. Славољуб Пипер, председник Карате федерације Србије, предочио је Шпанцу Антонију Еспинози, председнику Светске и Европске карате федерације, да би долазак екипе тзв. државе Косово нама представљао проблем. С друге стране, може да се деси да не дођу ни у Нови Сад. Преостаје нам једино да чекамо и да видимо расплет догађаја“, навео је Тепавчевић.

        Србија је крајем марта требало да организује квалификациони турнир за Светско рукометно првенство јуниорки у Ковилову. МУП Србије је по одлуци државних органа забранио одигравање утакмице Србије и репрезентације такозваног Косова из безбедносних разлога, након чега је наша селекција искључена из такмичења.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари