За шампиона Аба лиге без места у Евролиги?

УКОЛИКО СЕ НЕКИ ОД ФРАНЦУСКИХ КЛУБОВА ПРИКЛОНИ НОВОМ ФОРМАТУ ЕВРОЛИГЕ, УМЕСТО ЛИГЕ ШАМПИОНА FIBA

 
Нова Евролига (16 клубова):
11 сталних учесника - Анадолу Ефес, ЦСКА, Армани, Барселона, Фенербахче, Лаборал Куча, Макаби, Олимпијакос, ПАО, Реал Мадрид и Жалгирис
3 шампион Немачке, тим из Русије, АБА или Француска
1 победник Еврокупа
1 победник квалификација
 

        Евролига је недавно потписала десетогодишњи уговор са компанијом IMG, са намером да наредне деценије трансформише најпопуларније европско такмичење у својеврсну „NBA лигу на просторима Старог континента“, у којој би учествовало 16 клубова.

        Оно што се зна јесте да 11 од споменутих 16 тимова чине они са А лиценцом - Анадолу Ефес, ЦСКА Москва, Армани Милано, Барселона, Фенербахче, Лаборал Куча, Макаби Тел Авив, Олимпијакос, Панатинаикос, Реал Мадрид и Жалгирис.

        Једно место припада победнику Еврокупа, једно победнику квалификација, једно шампиону Немачке, док би претпоследње место заузео неки од пребогатих клубова из Русије.

        Према сазнањима наше куће, последње упражњено место припашће шампиону АБА лиге, само у случају да ниједан од клубова из Француске, који су нешто наклоњенији FIBA, ипак одлучи за наступ у далеко мање популарнијем такмичењу.

        Такође, осим огромних прихода за кубове, нова Евролига донеће и далеко безбрижнију будућност за арбитре, пошто ће њих између 40 и 60 потписати вишегодишње уговоре у вредности од 25 до 40 хиљада евра на годишњем нивоу, с тим да уз таксе и надокнаде та цифра може достићи и до 70.000 евра.

        Раније се, такође незванично, спомињало да би регионална лига у случају оваквог распрета добила место у квалификацијама, али за сада се ништа не зна на ту тему.

        Вероватно ће све доста бити јасније после састанка представника Евролиге, клубова и њихових представника који је заказан за среду у Барселони.

        О новонасталом проблему за домаћу кошарку, некако између редова, говорио је и тренер Црвене звезде Дејан Радоњић, после победе над прваком Европе мадридским Реалом.

        „Окрећемо се Цибони и желимо победу јер знамо шта значи АБА лига... Можда... Можда и неће значити толико, гледајући на то како се неке ствари развијају“, рекао је Радоњић.

        У међувремену, председник Евролиге Ђорди Бертомеу у интервјуу за Б92 објаснио је разлоге преласка на систем са 16 екипа, осврнуо се на поређења са NBA лигом и фудбалском Лигом шампиона и истакао да је за промене потребно жртвовање. Такође, говорио је о домаћим шампионатима, евентуалном месту АБА лиге међу 16 одабраних, о односима Евролиге са FIBA...

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари