И Србијa суспендована са Евробаскета 2017

 НА ТАНКОЈ НИТИ ВИСИ И БЕОГРАДСКА ОРГАНИЗАЦИЈА

КВАЛИФИКАЦИОНОГ ТУРНИРА ЗА ОИ У РИЈУ 

  • Телефонски смо контактирали са савезима из региона и нашим клубовима, с којима ћемо у понедељак одржати састанак и видети шта нам је чинити. Било је најављено да ће доћи до тога, каже Дејан Томашевић

        КОШАРКАШКА репрезентација Србије изгубила је право учешћа на Европском првенству 2017, као и још 13 националних тимова (Словенија, Црна Гора, Македонија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Шпанија, Грчка, Италија, Израел, Турска, Литванија, Русија и Пољска).

        Постоји и опасност да КСС изгуби организацију квалификационог турнира за Олимпијске игре у Рију, аутоматски и шансу за пласман на највећу спортску смотру.

        У писму наведеним савезима, FIBA Европа је навела да су репрезентације суспендоване са такмичења у њеној организацији, односно са Евробаскета 2017, чији су домаћини и две земље на листи искључених (Турска и Израел, уз Финску и Румунију). Разлог је то што су клубови из ових 14 држава одлучили да играју у Еврокупу, такмичењу под капом Евролиге, уместо у FIBA Лиги шампиона.

        - Нисмо стигли да причамо о томе, због тога што је писмо стигло у петак увече - рекао нам је Дејан Томашевић, генерални секретар КС Србије. - Телефонски смо контактирали са савезима из региона и нашим клубовима, с којима ћемо у понедељак одржати састанак и видети шта нам је чинити. Било је најављено да ће доћи до тога. Када је FIBA донела одлуку и јавно објавила да ће суспендовати репрезентације, ситуација је постала крајње озбиљна.

        Националним федерацијама одређен је рок до 20. априла да предузму одговарајуће мере како би избегли елиминацију са Евробаскета.

        - Јесам за увођење реда, али сам против санкција и уцена. Допадало нам се или не, то је сада наша реалност и морамо да видимо шта је најбоље за нас. Како да помогнемо клубовима, а да заштитимо интересе Савеза и репрезентације. Вероватно ћемо у понедељак донети неке конкретне одлуке.

        Став FIBA је такав да су савези стављени пред свршен чин: приморати клубове да играју у Лиги шампиона или их суспендовати из домаћих шампионата. У нашем случају, камен спотицања је Партизан, који се определио за учешће у Еврокупу, док се Црвена звезда, као и остали евролигаши, не налази у кругу клубова због којих би последице трпела репрезентација.

        - Идеално решење не постоји. Требало је решити ову ситуацију много раније, пре свега људи који воде Евролигу и FIBA - каже Томашевић.

        На танкој нити виси и организација квалификационог турнира за ОИ у Рију, који би требало да буде одигран од 4. до 9. јула у „Комбанк арени“. Незванично се сазнаје да је FIBA већ упутила допис Немачкој и Француској, у којем од њих тражи да се до 21. априла изјасне да ли су вољни да организују квалификационе турнире, као и да ће нови домаћини бити одређени на састанку Извршног борда 23. и 14. априла. Турнири су раније додељени Србији и Италији, које се сада налазе на листи за суспензију. Извори тврде да FIBA разматра које репрезентације би замениле „грешне“ учеснике квалификационих турнира за ОИ.

        - Надам се да се то неће десити - констатује Томашевић.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари