Сагадин: Срби, не брините за пласман на СП

„ИСКРЕНО, И ЈА САМ БИО СКЕПТИК НАКОН ВЕЛИКОГ БРОЈА ПОВРЕДА И ОТКАЗА. ИПАК, СВЕ ШТО ЈЕ СРБИЈА ОВДЕ ПОКАЗАЛА, МНОГО ЈЕ БОЉЕ НЕГО ШТО СЕ ОЧЕКИВАЛО“

Змагo Сагадин

        Љубитељи кошарке у Словенији уважавају мишљење Змага Сагадина (61), селектора овдашње младе репрезентације и тренера Хелиоса.

        Током Европског првенства ради као коментатор мечева, а у специјалној ТВ емисији анализира учинак екипа и играча.

        У Србији је остао упамћен као тренер Црвене звезде, коју је напустио 2004. године. Кошаркашке прилике у нашој земљи и даље прати, као и репрезентацију.

        О играма изабраника Душана Ивковића у Јесеницама и Љубљани говори похвално. Не усуђује се да „орловима“ предвиди евентуално освајање титуле, али чврство верује у то да би могли да се боре за неко од одличја.

        „Мислим да је Србија тешко моћи до титуле, али верујем да ће се борити за медаљу. Уверен сам у то и мислим да су шансе за то велике. Додуше, биће то страховит посао“, изјавио је он новинарима у дворани „Стожице“.

        Селектор Ивковић није хтео да претходних дана назива четвртфинале кључном утакмицом. Напротив, тако је окарактерисао сваку од наредне три, истичући да би једна победа одвела „орлове“ на Светски куп у Шпанији.

        Сагадин сматра да репрезентативци и навијачи Србије не би требало да брину за „шпанску визу“, коју ће „извући“ шест најбоље пласираних репрезентација. Тачније - седам, ако међу њима буде и Шпанија.

        „100 одсто сам убеђен да се Србија изборити пласман на Светско првенство. Има организацију, ред и дисциплину у игри. Ивковић све држи под контролом до те мере да све то заједно мирише на медаљу“, констатовао је бивши тренер Марибора, Олимпије, Лијетувос Ритаса, Задра...

        „Србија је, несумњиво, пријатно изненађење шампионата. Увек је јака, па је било и очекивано да ће играти добро. Мало се појавила сумња због повреда и отказа. Искрено, и ја сам био скептик. Ипак, оно што смо видели овде је много боље од свега што се очекивало...“.

        „Србија није само саставила респектабилан тим, већ има и фантастичну атмосферу. Игра без притиска, а млади играчи су велико освежење“.

        На пример?

        „Штимац је одиграо изванредно против Француске. Знао сам да то може, због чега сам се и питао што нема већу минутажу. Чврст је, а таквих петица нема много. Мицић ме је изненадио игром против Паркера, а Никола Калинић је чинио чуда у одбрани. Драгоцен је у дефанзиви и скоку и 'задавио' је Желабала. Није се видео цео меч“.

        Рашка Катића, једног од искуснијих репрезентативаца Србије, управо је Сагадин открио и довео у Црвену звезду. Време је показало да је „нањушио“ доброг играча.

        „Мало је петица... Сваки центар, који истраје и сваке сезоне напредује, дође до репрезентације. Уопште нисам изненађен, поготово после његових неколико одличних сезона“.

        Није изненађен ни победама Словеније, вођене стручним штабом Божидара Маљковића.

        „Против Грчке је приказана најбоља игра на турниру. Репрезентација Словеније добро трчи и има доста атлета, који могу да играју јаке утакмице из дана у дан...“, подвукао је словеначки стручњак.

        Изабраници Божидара Маљковића поражени су у понедељак, безначајно. Расположенији и прецизнији од њих били су Финци. Сагадин је и ту утакмицу испратио у својству стручног консултанта.

        „Кључ је четвртфинале“, опомиње и подсећа словеначки тренер пред почетак треће, завршне фазе Европског првенства.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари