Мундобаскет: Србија жели реванш и медаљу

СРБИЈА ВЕЧЕРАС (22 - РТС) ПРОТИВ ФРАНЦУСКЕ ИГРА ИСТОРИЈСКУ УТАКМИЦУ

ЗА ПЛАСМАН У ФИНАЛЕ И МЕСТО НА ПОДИЈУМУ

         У најави четвртфинала писали смо о значају течне и лепршаве победе над Грчком за српску кошарку. За подизање морала и веру у репрезентацију као институцију. За подизање новог таласа клинаца који ће се идентификовати са генерацијом 2014. За помињање Србије у контексту дивљења, не само традиције.

         Дан касније, пале се кола јер авионских карата за Мадрид нема. Људи су спремни да пређу 2.600 километара само да би показали приврженост момцима који су их учинили срећнима. После победе од 28 поена разлике над фаворизованим Бразилом, није довољно радовати се у четири зида, већ је потребно бити поносан на сав глас. Србија игра меч за финале, за медаљу.

         То је оно што су успели Александар Ђорђевић и његови играчи. И, као што смо већ неколико пута написали, не планирају да се зауставе. Били су спремни за Шпанију, нису веровали у Француску колико јесу у себе. Међутим, име противника за њих значи само другачију тактичку припрему. Психолошка је већ ту.

         Спремни су за полуфинале Светског првенства. Вечерас (22 - РТС) против Француске у Палати спортова у Мадриду. Краљевском граду. За финале. Каква ноћ.

         - Боља екипа је прошла - коментарише Ђорђевић утакмицу Шпанија - Француска уз наглашавање речи „екипа“. - То је очигледно, терен никада не лаже. Без обзира шта сам ја причао да желим и што сам мислио да ће се десити с обзиром да је, по мом мишљењу, Шпанија требало да се бори за злато. Очигледно у екипи нешто није штимало да снагом групе и заједништва дођу до жељеног циља. У четвртфиналу их је сачекала одлична Француска која игра константно цело првенство. Пола коша су изгубили од Бразила, пола коша добили Србију. То је шампион Европе.

         Србија игра полуфинале Мундобаскета. Играчи сигурно не могу да буду равнодушни према чињеници да их очекује утакмица за финале.

         - Ово је леп осећај. Међутим, може да буде још лепши. Мислим да ови момци и сви ми који се овим бавимо пуно година, знамо шта значе велики тренуци на великим такмичењима. Они означавају велике играче. Мислим да сам тиме све рекао.

         Селектор нашег државног тима још мало се „позабавио“ наредним ривалом који стоји на путу нестварног успеха - пласмана у финале.

         - За нас је сигурно велика ствар да играмо против шампиона Европе у полуфиналу Светског првенства. Изузетно ценим француску кошарку, њихов начин рада и организациону моћ. Њихов баскет је растао и порастао до висина шампиона Европе прошле године. У тој екипи је био и Тони Паркер уз све остале играче, али је ово такмичење потврда њиховог правог квалитета. Да су и без таквог играча какав је Паркер дошли до резултата. За нас је изазов да играмо против њих и пробамо да победимо.

         Француска и Србија су у осмину финала ушли са треће и четврте позиције у А групи, али су онда рушили екипе које су важиле за фаворите. Ко ће сада понети тај епитет?

ИПАК СМО МАЛО ДРУГАЧИЈИ

         Ђорђевић је истакао да Бразил и Французи нису толико различити по концепцији игре и тима.

         - Имају сличан стил, с обзиром да су им центри ближе кошу. Траже сарадњу центар-центар после креације бекова. Два плејмејкера су изузетно искусна, Батум има много поена у рукама и сигурно ће бити један од наших примарних одбрамбених задатака да га зауставимо. Дреко, Дијаоа раде све. Можемо да очекујемо сличну утакмицу као у Гранади. Свако игра своју игру. Са клупе улазе јако интересантни играчи као што су Фурније, Гобер и Џексон који је одиграо феноменално против нас. Али, ипак мислим да ми сада играмо мало другачије - насмејао се Ђорђевић.

         - Мислим да су они ипак ти који имају улогу фаворита баш због чињенице да су шампиони Европе. Не бих размишљао у правцу да растерећености, имамо дан да се спремимо за добру утакмицу и да се концентришемо. Жељни су момци да одиграју још један добар меч. Против Бразила смо били паметни, верујемо у себе, бавимо се собом. Не размишљамо шта они мисле, него чиме Француска може да нас победи. Тактичким замкама. Да можемо на време да се припремимо.

         Када је постао селектор, Александар Ђорђевић је најавио да жели брзу и атлетски спремну репрезентацију која може да одговори захтевима модерне кошарке. За финале ће се борити против такве екипе.

         - Они су изузетно атлетски спремни. Уз Шпанију и Американце доминантни у том аспекту. То је у трећој четвртини истопило нашу предност коју смо имали у првом мечу. За само четири минута дошли до егал утакмице. Агресивни су и веома снажни. Имају плејмејкера на позицији „четири“ који игра феноменалну кошарку. Борис Дијао поседује потпуну зрелост, апсолутни је лидер. Сјајна је личност, момак који плени око себе. Генерално, њихова велика вредност је што су око таквих величина направили своје језгро и снагу. Види се да имају јединство које их гура напред. Тренер Коле годинама ради са њима и има одређени начин на који их води. На нама је да парирамо - додао је Ђорђевић, човек који је земљи кошарке понудио срећу. Поново.

КАКО ЛИ ЈЕ СТРУЧНИ ШТАБ

         Здравствено стање наших играча је онако како прижељкујемо.

         - Барем су синоћ били здрави - насмејао се Ђорђевић и у истом стилу додао. - Једино не знам за стручни штаб.

ЧУЈЕ СЕ ХИМНА

         До сада Александар Ђорђевић није помињао подршку, ни са трибина, ни из домовине. Није, додуше, ни питан, али се и она није претерано осећала, осим од стотинак највернијих којима прогнозе нису биле битне.

         - Надамо се да је већа подршка. Али, већ ови људи који су дошли овде дају велику снагу и ветар у леђа. Баш онај прави, какав желимо. Чује се химна са трибина пре утакмице. Чује се навијање и током меча. Играчи то осећају и много им значи.

         На констатацију да репрезентација није испраћена достојно резултата који је касније постигла, Ђорђевић је мирно одговорио:

         - Нису знали када путујемо.

         Спортски журнал
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари