Мока Славнић у Кући славних

ОВО ЈЕ ЗА МЕНЕ ЈЕДАН ОД ОНИХ ДАНА У КАРИЈЕРИ И ЖИВОТУ

КОЈИ СЕ ВЕЧНО ПАМТЕ - РЕКАО ЈЕ ЛЕГЕНДАРНИ КОШАРКАШ

        ДУГО је легендарни југословенски и српски кпошаркаш Зоран Мока Славнић чекао признање које му је, што би његови Дорћолци рекли, припало већ по рођењу. У матичним књигама рођених, према презимену је било јасно да ће кад-тад он постати славан.

       Тек данас, после неколико деценија пошто је оставио лопту као играч и после реда у којем су се нашле многе легенде игре под обручима са ових простора, Зоран Славнић је у месту Мијас крај Женеве постао становник ФИБА Музеја славних.

       Овај музеј је пре два дана из шпанског места Алкобендас пресељен у Швајцарску где је Славнић допутовао на церемонију која је је почела швајцарски тачно, у 17 часова.

       - Ово је за мене један од оних дана у каријери и животу који се вечно памте. Био сам плејмејкер сјајне југословенске генерације у којој су блистали Ћосић, Далипагић, Делибашић, Кићановић, а водио нас је тренер Мирко Новосел. Изузетно сам поносан због овог признања - рекао је Зоран Славнић после уласка у Кућу славних светске кошаркашке куће ФИБА.

       Занимљиво је да су пре Зорана Славнића у овај својеврсни Музеј који је аутентичан приказ историје светске кошарке и свих њених најславнијих догађаја и људи, чак десеторица наших кошаркашких људи постали њени становници. То су Александар Николић, Радомир Шапер, Борислав Станковић, Ранко Жеравица, Небојша Поповић, Обрад Белошевић, Радивој Кораћ, Драган Кићановић, Драган Кићановић и Владе Дивац.

       Пре овог признања, ФИБА је Славнића 1991. године уврстила међу 50 најбољих кошаркаша свих времена. Зоран Славнић је највеће резултате постигао као плејмејкер Црвене звезде г(титуле првака 1969. И 1972. Године), три Купа (1971,72,73) и европски Куп победника Купова (1974). Са репрезентацијом Југославије је од 1973. до 1980.године три пута био првак Европе и по једном светски и олимпијски шампион.

       Новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари