Лука Павићевић: Србија и Литванија, па остали

СЕЛЕКТОР ЦРНЕ ГОРЕ О ЕВРОБАСКЕТУ У СЛОВЕНИЈИ: У КВАЛИФИКАЦИЈАМА СМО БИЛИ ПОТЦЕЊЕНИ, САДА СМО ПРЕЦЕЊЕНИ

Лука Павићевић

        ТРЕЋИ селектор Црне Горе, наследник садашњих тренера Партизана и Црвене звезде - Душка Вујошевића и Дејана Радоњића, чудесном лакоћом одвео је национални тим на Евробаскет у Словенији.

        Свих десет победа у квалификацијама, по две против фаворита Србије и Израела, „соколови“ су остварили без својих предводника, НБА центара Николе Пековића и његовог имењака Вучевића.

        Сваком ко познаје тренерску филозофију Луке Павићевића, јасно је да иза прошлогодишње сензације стоје само предан рад и посвећеност најситнијим детаљима. Због тога не чуди ни мирноћа којом је дочекао датум када се, по ранијем договору, затварају врата за учешће Пековића на шампионату.

        - То не мења наше амбиције. Циљ је онај који смо ми поставили, а то је пласман у другу фазу. Од тога не одступамо, жалећи што не можемо да рачунамо на играча какав је Пековић. У квалификацијама смо били потцењени. Људи су сматрали да немамо квалитет да будемо значајан фактор. У неку руку је и било тако. Сада смо прецењени, јер сматрају да смо кандидат за медаљу. Како то можемо да будемо у конкуренцији Француске, Словеније, Шпаније, Русије, Србије, Хрватске, Литваније. Пробаћемо да се за треће место у групи изборимо у дуелима са тимовима приближно нашег квалитета, Босном, Летонијом и Македонијом.

        Павићевић издваја Србију и Литванију као фаворите у Б групи Евробаскета.

        - Проблем Србије је у томе што се у тиму нису појавиле четири врхунске „четворке“: Душко Савановић, Новица Величковић, Зоран Ерцег и Милан Мачван. Нису дошли или нису могли да дођу. Међутим, шансу су добили веома талентовани играчи, што ће у комбинацији са искусним тренером, као што је Душан Ивковић, сигурно дати одређен резултат. Само се тој младој екипи не сме наметати обавеза да постигне врхунски резултат.

ПРИТИСАК САМИ СЕБИ НАМЕЋЕМО

        ОСЕЋАТЕ ли обавезу да у Словенији остварите значајан резултат?

        - Ја бих то назвао ишчекивањем. Руководство КС Црне Горе свесно је реалног односа снага и прихватило је пласман у другу фазу као циљ на шампионату. Са друге страни, навијачи имају право на еуфорију. Не, нема притиска. Сада је наш задатак да прикажемо што бољу игру и оставимо што бољи утисак. То је притисак који сами себи намећемо, она најтежа врста. Све друго нису реална очекивања.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари