Лисац: Премијер лига - ништа више од идеје

КАДА КЛУБОВИ ПОСТАНУ ВЛАСНИЦИ АБА ЛИГЕ НЕЋЕ ИМАТИ ДИЛЕМУ, УКОЛИКО СУ ЈЕ И ДО САДА ИМАЛИ - КАЖЕ ГЕНЕРАЛНИ МЕНАЏЕР

Дејан Радоњић, Роман Лисац и Душко Вујошевић

        Седница Скупштине регионалне лиге је пролонгирана, али не и обавезе око трансформације власничке и управљачке структуре како је договорено на скупу свих учесника у Београду пре месец дана. Ако је судити по Роману Лисцу, спроведе се уобичајане активности, које стигну на дневни ред по завршетку сезоне, не обазирујући се превише на „реметилачки” фактор звани нове лигашке идеје FIBA.

        - Истина је да смо се пре старта плеј - офа договорили да се Скупштина одржи најкасније до 15. маја, али су клубови затражили померање због предстојећег финалног турнира Евролиге. Тако ћемо се окупити око 20. маја у Љубљани да би усвојили предлоге трансформација. Све тече по плану, спрема се материјал за модификације како смо и усагласили ставове - прича за „Спорт” генерални менаџер АБА лиге.

        Као да нема сенке пoпут пројекта такозване „Премијер регионалне лиге”, који, између осталог, подразумева „велико око великог FIBA брата”...али и „маглу” око пролаза у најважнија европска клупска такмичења.

        - Мислим да таква лига нема шансу да постане нешто више од идеје. Не бих више на ту тему, клубовима је јасно како поводом тога стоје ствари. Када постану власници АБА лиге, за чега се акти спремају, неће имати дилему, уколико су је и до сада имали.

        Генерални менаџер лиге, која траје деценију и по на простору бивше СФРЈ, ипак, не жели рат са националним савезима на поменутим просторима.

        - Понудићемо националним федерацијама формирање једног заједничког тела као неке врсте „линка”, које би било оперативно за сређивање клупских ствари - уопштено ће Лисац.

НЕКА FIBA ЗАТВАРА

        У својеврсном рату Евролиге и FIBA, који тиња од почетка године, без обзира на последња спуштања лопте извршног директора Ђордија Бертомеу и генералног секретара Патрика Баумана, да неће бити „дуплирања” елитног такмичења, остају „отворени прозори”. Односно одлука Светске куће кошарке о увођењу квалификационих термина у сред клупских сезона већ од 2017, на коју је недавно уследило писмо негативне реакције већине респектабилних националних лига, али и Евролиге.

        - FIBA је на потезу, ми смо своје рекли. На кошарку не можете примењивати фудбалску праксу - кратко ће Лисац пошто је и АБА лига у реду оних, који нису спремни да прекидају такмичење због репрезентативних окупљања ван традиционалних летњих термина.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари