Кошарка: Суперлига без полуфинала плеј офа?

ПРЕДЛОГ МЕГА ВИЗУРЕ ДА СУПЕРЛИГАШКИ КАЛЕНДАР

НЕ БИ УШАО У РЕПРЕЗЕНТАТИТВНЕ ПРИПРЕМЕ

Фото Н. Скендерија  - Састанак у КСС

        Кошаркашка лопта ће дефинитивно мировати до прекида ванредне ситуације изазване катастрофалним поплавама у Србији, а суперлигашка сезона можда заврши без полуфинала плеј офа.

        О предлогу Миодрага Ражнатовића, првог човека Мега Визуре, Председништво Удружења елитних српских лигаша изјасниће се у зависности колико ће потрајати, силом неприлика, пауза под обручима. Представници лигаша се надају да ће бити простора да се одигра још пет лигашких кола, док су Раднички и Мега, као највећи претенденти на трећу и четврту позицију, спремни да се „жртвују” и не одмеравају снаге са вечитим ривалима у првом колу доигравања.

        Јер, поред домаћег наслова само престижне „тежине”, једна од ретких „тежина” Суперлиге је треће односно четврто место у лигашком делу, пошто оно слабије захтева 150.000 евра котизације у АБА лиги.

        - Имајући у виду однос снага у Суперлиги, а и у разговору са крагујевачким клубом, предлажемо да не играмо полуфинале, а вечити иду директно у финале, па могу да се договоре, ако желе, да ли би за титулу играли у две или три победе. Уколико би се Суперлига наставила следеће недеље, без полуфиналних дуела, не би много пробили календар такмичења - објаснио је Ражнатовић.

        Брига око датума завршетка клупске сезоне има узрочно-последичну везу са репрезентативним припремама, пре свега, сениорске селекције, коју очекује Светски куп у Шпанији, али и млађих селекција, којима је лето на прагу попуњено европским и светским „смотрама”.

        Ако представници еминентних српских клубова, на челу са Партизаном и Црвеном звездом, могу око нечега да се сложе онда је то (не)мање плана до краја сезоне док је на снази ванредна ситуација, али и препорука Министарства омладине и спорта да се не играју (не)званичне утакмице. Кошаркашка фамилија, како је то приметио Небојша Човић, председник црвено-белих, има прилично компликовану ситуацију у инфраструктурном, безбедоносном и комуникативном смислу.

        - У овако тешкој и деликатној ситуацији, одлуке не можемо доносити на пречац, већ само пажљиво пратити дешавања. Иако је незахвално давати прогнозе, дворана „Пионир” минимално још 15 дана, а страхујем и дупло дуже, не може бити у спортској сврси., пошто су смештена привремено расељена лица. А после опасности од поплавних таласа, следи асанација и дезинфекција терена, тако да нема брзог повратка у стање пре поплава- рекао је Човић.

        Лигаши су се условно договорили да ће се преосталих пет кола одиграти по принципу сваки други дан, па ако се нормализује ситуација, првобитни календар би „пробили” за само неколико дана.

САКО И КАД ЗВЕЗДА УПЕЧЕ

        Још мало о „чувеним” сакоима, који принципијелним тумачењем Пропозиција, постадоше, на жалост, ударна тема. Мишко Ражнатовић је навео хипотетичку могућност играња неке од утакмица финала плеј офа у новобеоградској Хали спортова и шта ће се десити са „сакоима на плус 30”. Директор лиге, Драган Гогић је понудио „излажење из кризе са предлогом”, иако је само неколико дана раније експлицитно био за придржавање слова пропозиција. Небојша Човић је кратко констатовао да ће стручни штаб Звезде у свакој прилици бити у сакоима. Представници Мега Визуре и Црвене звезде су потегли „легалитет”, а преко „случаја Поповић” стигло се до седења на две столице...

(ЗЛО)УПОТРЕБА КАЗНИ

        Од два предлога Драгана Тодорића, представника Партизана у у Председништву Удружења лигаша, само један је прошао по питању уплате средстава у хуманитарне сврхе. Онај везан за приход (или део) од улазница са преосталих суперлигашких мечева је у принципу прихваћен, што се није десило у случају прикупљених средстава од казни. Брзопотезно је уследила реакција Небојше Човића, првог човека Црвене звезде који је идеју окарактерисао као шансу за „стимулативно-маркетиншку злоупотребу”.

        Без обзира на (не)оправданост хипотетичких пројекција, довољно је илустративан пример о односима вечитих ривала, чак и када је реч о покушају хуманитарног потеза. Зато се, перјанице српске кошарке, већ у складу са тренутним потребама, уопште не либе да медије етикетирају за главне кривце апострофирања негативних појава. Па када не би било тона таквог садржаја, господо, не би било ни записа.

ВЕЧИТЕ ЖАОКЕ

        Није ни састанак Председништва могао без вечитих жаока. Кренуло је од (не)спретног одговора „пројектованог прихода суперлигашких казни” председника Дарка Јовичића, који је неспретно улетео у спретно адвокатско питање Мишка Ражнатовића (Мега Визура), да би се завршило вечитим окршајем.

        - Испада да сте могли да пројектујете казне, па шта ћете онда да радите када више не буде Дулета Вујошевића или Небојше Човића- није пропустио да „одигра” Драган Тодорић.

        - Не замењујте тезе - ускочио је Небојша Човић.

КРАЈ ПРВЕ ЛИГЕ ПРЕ КРАЈА

        У новонасталим околностима, Развојна лига КСС се ове сезоне неће више играти, а средства намењена такмичењу у сврху продужења сезоне чланова КЛС, који се не пласирају у Суперлигу, биће уплаћена у хуманитарне сврхе за пострадале од катастрофалних поплава. Планиарна је помоћ и за КК Раднички из Обреновца, члана Друге мушке (бивша Б) лига.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари