FIBA признала реорганизовану ABA лигу

КЛУБОВИ ИЗ РЕГИОНА ЋЕ МОЋИ КРОЗ РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ

ДА ТРАЖЕ ПЛАСМАН У ЕВРОПСКА ТАКМИЧЕЊА

        Борд Светске кошаркашке федерације (FIBA) једногласно је признао реорганизовану регионалну ABA лигу на састанку у Будимпешти.

        Састанак руководећег тела одржан је у главном граду Мађарске, пред финале Европског првенства за жене између Србије и Француске, после ког су отклоњене све недоумице.

        FIBA је у марту повукла признање Јадранској лиги, а као разлог је навело неслагање правила такмичења са генералним статутом и правилником федерације.

        У међувремену, на састанку у Београду пре месец и по дана је договорено да власничка и управљаћла структура од наредне сезоне буде у рукама клубова, али ни после усвојених примедби није стигло званично признање, пошто је FIBA желела да се промене још неки управљачки и власнички елементи у вези лиге.

        После низа састанака клубова у региону и националних савеза, али и неколико оштрих писама која су стигла из Женеве (FIBA), заједничким напорима свих клубова и савеза, постигнут је договор у Загребу.

        После корекција докумената, FIBA је у петак у вечерњим сатима коначно саопштила да је регионална ABA лига испунила све услове за признање по генералном статуту FIBA, што је и верификовала у недељу.

        Ово значи да ће клубови из региона и даље моћи кроз регионално такмичење да траже пласман у европска такмичења под покровитељством ULEB - Еволига, Еврокуп - а да не ризикују да њихови национални савези не буду суспендовани и спречени да учествују на првенствима Европе и света.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари