FIBA послала предлог новог формата Евролиге

БЕЗ ГАРАНЦИЈА ЗА СРПСКЕ КЛУБОВЕ, АЛИ СЕ ГАРАНТУЈЕ СЕ МЕСТО КЛУБОВИМА ИЗ ПОЉСКЕ, ЧАК И ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ

        Челници FIBA послали су у уторак свим европским националним савезима опширан допис и предлог изгледа и формата такмичења у новој ЕЛ.

        То такмичење би се играло под окриљем FIBA.

        Радна група FIBA (извршни комитет) у саставу: Зоран Радовић, Хозе Монтеро, Коста Илиев, камил Новак, Љубомир Мандић, Емир Турам, Андерас Загакис и Алберто Рамон, формулисали су опширан документ у 4 основне тачке.

        Она најзначајнија је свакако формат такмичења и проходност клубова из националних лига. У чак 9 верзија у којима се решења нуде од играња шампионских тимова у домаћим лигама, па до „полузатворене“ лиге, преко термина играња мечева које би се по неким идејама играле суботом и недељом?

        Оно што је најинтересантније за љубитеље кошарке у Србији је да се детаљним прегледом свих 9 верзија и предлога решења, ни једном српском клубу ни у једној верзији не гарантује место у ЕЛ, али зато у неколико предлога постоји и гарантује се место клубовима из Пољске или чак и Велике Британије?

        Такође, нека решења идејно не одударају од система такмичења које годинама има Евролига са седиштем у Барселони. Челници тог такмичења у среду су намерно или не, јасно ставили до знања да не одступају од свог такмичења, након потписивања новог вишегодишњег и вишемилионског уговора са компанијом „Turkish Airlines“ у Истанбулу.

        И поред нових околности у виду овог писма националним савезима, и јаког финансијског упоришта које је ЕЛ добила јаким спонзорским уговором, јасно је да нисмо ни близу решења великог сукоба измедју Женеве и Барселоне....

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари