Евролига не пушта играче у квалификације

ПРОБЛЕМ СУ ОНИ КОЈИ СУ ПОСТАВИЛИ КАЛЕНДАР ТОГ АПСУРДНОГ ТАКМИЧЕЊА, РЕКАО ЈЕ ЂОРДИ БЕРТОМЕУ

Кошаркашка репрезентација Србије

        Кошаркаши који буду играли у Евролиги неће бити у могућности да играју репрезентативне прозоре у квалификацијама за Мундобаскет 2019. године у Кини.

        После NBA, вето на одлазак играча на репрезентативна окупљања усред сезоне ставили су и челници најквалитетнијег европског клупског такмичења, који су оставили отвореном могућност са барем кошаркаши који наступају у Еврокупу задуже опрему националних селекција током квалификација за планетарни шампионат.

        - Позиције NBA и Евролиге одавно су познате. Ми смо још пре годину и по дана заједнички донели одлуку по том питању, да клубови из Евролиге неће бити учесници тог пројекта (Квалификација за Мундобаскет прим. аут.). Ми и даље стојимо при том ставу. Дискутовали смо о томе, причаћемо о томе и на завршном састанку, када будемо и дефинитивно одлучивали изглед календара за наредну сезону. Ако буде могуће ми ћемо помоћи. И то преко Еврокупа. Али, кроз Евролигу, јако тешко. Ми нисмо проблем, проблем су они који су поставили календар тог апсурдног такмичења, у којем неће играти најбољи играчи - рекао је за шпански радио „Кадена Сер” први човек Евролиге Ђорди Бертомеу, осврнувши се на Фибин нови формат квалификација.

        - Не можете да преварите ни аматера. Шпански тим је шпански тим и заслужује много поштовања. Оног тренутка када су уведене квалификације, такмичење је девалвирало. Није ми јасно како ће европски клубови моћи да траже нешто, када нису питали ни NBA. Нико не разуме ову ситуацију. Пројекат сам по себи нема смисла, али треба га узети у разматрање. Ми смо четири године причали о томе и нудили алтернативна решења, али нисмо добили разумевање с друге стране.

        Бертомеу је у старту одбацио и могућност да клубови испаштају због тога што играче неће пустити на репрезентативна окупљања, што је минулог лета била ударна тема у рату FIBA и Евролиге.

        - Не, тако нешто није правно могуће. То би било као када бисмо рекли да ропство и даље постоји. Играч је радник и зарађује плату и има своја права. Нико не може да их тера да иду да раде за другу компанију и да буду кажњени за то. Ропство је нестало пре два века - рекао је Ђорди Бертомеу.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари