Eуробаскет: Србија ипак прва у групи

РЕАКЦИЈЕ ИВКОВИЋА УКАЗИВАЛЕ СУ ДА ЈЕ ОВАЈ ПОРАЗ УКАЛКУЛИСАН РАДИ ВИШЕГ ЦИЉА, АЛИ УТИСАК ЈЕ ДА НЕМА ЧИМЕ ДА БУДЕ ЗАДОВОЉАН

Бјелица блокира шут Ивановића 

        Што њиховом, што заслугом противника у групи, наши кошаркашки су у последњу утакмицу првог круга такмичења против Црне Горе ушли без било каквог притиска. Знало се да такмичење у Љубљани настављају као првопласирани тим и да преносе две максималне победе и зато је селектор Душан Ивковић могао комотно да одмори капитена Ненада Крстића који је против Летоније провео чак 36 минута на паркету и дуже време „ривитог“ првог организатора Марковића. Била је то прилика да пружи значајнију шансу играчима који су имали мању минутажу да се наметну и уигра тим за наредну рунду, у којој је циљ пласман у четвртфинале, али сумњамо да је задовољан „крвном сликом“ оних који нису носиоци игре. Пола сата је наш тим имао контролу игре и резултата, водио и са 11 поена, али је у последњој деоници дошло до „прекида филма“ и Црна Гора победом и уздигнутог чела напушта „еуробаскет“ - 83:76 (19:25,15:12,20:21,29:18).

        Добро су наши момци отворили утакмицу. Крстићеву улогу преузео је Катић и све је личило на дуел против Летоније. Преко снажног центра креирао се наш напад, а Катић је са 11 поена учествовао у вођству 19:8, које је потврдио Бјелица цик-цак шетњом кроз рекет Црногораца. Ако се изузму три продора Алексе Поповића иза леђа одбране, постава у којој су још били Богдановић, Мицић и Калинић деловала је сигурно и организовано и Ивковић је могао да уведе нову на пробу.

        Недовић, Анђушић, Богдановић, Гагић и Штимац одмах су пали на испиту. Без става у дефанзиви, читања лопте и кретњи противника, дозволили су Црногорцима да за трен направе 8:2 и селектор је био приморан да врати Катића, Бјелицу и Калинића. У овој деоници примили смо најмање поена, али због слабог скока нисмо дошли у ситуацију да играмо транзициони напад. Ипак, на одмор је наш тим отишао са три поена вишка.

        И у трећој деоници Ивковић је често ротирао, али Недовић, Мицић, Гагић, Анђушић и Штимац никако нису успели да се издигну изнад улоге епизодиста. Било је и игре „један на пет“, срљања, нерезонских шутева, једном речју, папазјанија од игре. У последој деоници наша одбрана се потпуно распала и омогућила противнику да направи разлику из контре, што није каракетристика њиховог напада. Омалени Американац Рајс је постигао седам поена у низу, надовезали су се кошеви млађаног Ивановића и за шест минута Црногорци су направили серију 20:4 (74:62) и практично потписали победу. Реакције селектора Ивковића јасно су указивале да је овај пораз укалкулисан ради вишег циља, али утисак је да нема баш много чиме да буде задовољан.

        Наша репрезентација остварила је резултат у првом кругу ван свих очекивања. Стартна победа против Литваније, када смо једино личили на моћан тим, отворила нам је широм врата друког круга, а радује и то што је добијена утакмица под притиском против Летоније. Надамо се да ће искусни стручњак пронаћи начина да подигне ниво игре, пре свега у одбрани и да ће већ сутра против Белгије, наша репрезентација одиграти на високом нивоу. Не треба сметнути с ума да је ово потпуно нови тим, који је створен буквално за два месеца и да су падови потпуно очекивани. Капитал из Јесеница и противници у другом кругу (Белгија, Украјина и Француска), дају могућност да се игра без великог притиска, али није без значаја које место ће наша репрезентација да заузме. Прво или друго, доноси нешто лакшег противника у четвртфиналу, а та утакмица ће за овај млади тим бити као борба за злато. 

        Дворана: Подмежакла. Гледалаца: 4.200. Судије: Артеага (Шпанија), Церебуш (Италија) и Петек (Словенија).

        СРБИЈА: Недовић 5 (једна „тројка), Немања Крстић 3 (1), Мицић 4, Богдановић 14 (2), Бјелица 11, Калинић 7, Гагић 6, Анђушић 3, Катић 19, Штимац 4. Нису играли Ненад Крстић и Марковић.

        ЦРНА ГОРА: Вучевић 8, Бакић 2, Суад Шеховић 8, А. Поповић 10, Сеад Шеховић 7 (1), Секулић 6, Ивановић 8 (1), Бјелица 11 (1), Рајс 12 (2), Дубљевић 11. Није играо М. Поповић.

        Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари