Еуробаскет: Наши центри или литвански бекови

ВЕЧЕРАС ОД 21Ч У ЈЕСЕНИЦАМА НАША РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ИГРА ПРВИ МЕЧ, ПРОТИВ БЕСПРЕКОРНЕ ЛИТВАНИЈЕ

        Ако нам нека репрезентација не лежи у последње време, онда је то Литванија. Прву и последњу победу Србија је остварила у Пољској на ЕП 2009, а у наредна два сусрета претрпели смо убедљиве поразе. Први је био у борби за бронзану медаљу на СП у Турској (85:67) годину дана касније, а на Eвробаскету у Литванији били смо једини тим који је примио „стотку” (100:90). Куриозитет је да Литванци у Словенију долазе чак са седам играча из Пољске (Клеиза, Јaвтокас, браћа Лавринович, Мачиулис, Кузминскас и Делининкаитис) и „само” шест са последњег шампионата (Валанчунас, Јевтокас, К. Лавринович, Калниетис, Делининкаитис, Поцијус). Променили су и два селектора (Бутаутас, Кемзура), али не драстично и принципе игре. Увек беспрекорно физички спремни, јаки у рекету и шутерски „набаждарени”, биће и у Словенији.

        Нови-стари селектор Јонас Казлаускас није у Литванији прихваћен благонаклоно. Водио је селекцију своје земље до сребра на Играма у Сиднеју 2.000, али је годину дана касније доживео бродолом на ЕП у Турској (12. место), када је Југославија предвођена на терену Бодирогом и Стојаковићем, а на клупи Светиславом Пешићем, освојила супериорно златну медаљу. Казлаускас је после тога био цењенији у иностранству. Грчку је у Пољској 2009. попео на трећи степеник победничког постоља, касније тренирао и Кину, што је уновчио у Олимпијакосу и ЦСКА, али не и оправдао резултатима. Земља у којој је кошарка много више од игре, сваком селектору намеће велики притисак, тако да Казлаускасу неће бити ни мало лако.

        Оно што Литванцима скоро никад не недостаје су асови. Сабониса, Марчуљониса, Куртинаитиса, Хомичуса и Карнишоваса којима је Југославија на континенталном првенству у Атини 1995. „отела” злато (96:90, Ђорђевић 41 поен), заменили су Јасикевичијус и Шишкаускас и 2003. освојили оно што славни претходници нису, прво место на ЕП у Шведској, после равно 64 године. Овај двојац је такође отишао у историју, а стасали су нови асови, Клеиза, Валанчунас, Мотијунас и Кузминскас. Ипак, тешко је поверовати да у конкуренцији Шпаније и Француске, нова гарда у Словенији може да понови успех од пре десет година.

        Захваљујући сјајним центрима, Литванци имају екстремно широку и убојиту унутрашњу игру. Спона са спољном линијом је сјајно крило Клеиза, који може да се спусти и на „четворку”. Највећа опасност прети од млађаног Валанчунаса који је у „руки” NBА сезони већ направио сјајну статистику. Американци су га „накљукали” мишићима, тако да знатно лакше трпи притисак тежих центара, а техника и „мека” рука му омогућавају велики број офанзивних опција. Мотијунас је другачији тип „петице”, игра ближе кошу, а уз браћу Лавринович и још једног ветерана, Јавтокаса, мало ко ће се у рекету наиграти против њих.

        У припремном периоду одиграли су 11 утакмица, али практично имали само једног „жестоког” противника (Грчку) од ког су убедљиво изгубили на Акрополис купу (80:62). Недвосмислен је утисак да се још траже на позицији организатора игре, где је Калниетис једина чиста „јединица”. Убацивање Сеибутиса и Делининкаитиса класично је подштапање, тако да ће противници циљати у ту болну тачку, покушати притиском на бекове и лопту, што је могуће више, прекину везу са унутрашњом линијом. Уосталом, наш селектор Душан Ивковић то је и најавио као део тактике, а сигурно имамо бекове који физичким и дефанзивним предиспозицијама могу значајно да им покваре игру.

        - Наш тим има велики потенцијал, али незахвално је било шта прогнозирати у утакмици којом се отвара шампионат. Посебно када је са друге стране увек неугодна селекција Србије која никад не мањка младим и талентованим играчима, кошаркашки веома интелигентним. Посебно поштујем стручни штаб предвођен искусним селектором Душаном Ивковићем, о чијим квалитетима најбоље сведочи његова кошаркашка биографија. Без сумње је један од најбољих стручњака на свету, способан да од сваког играча извуче најбоље у кључним тренуцима. Очекује нас пет веома компликованих утакмица, у којима могу да одлуче један шут, скок или грешка. Зато нема смисла да прогнозирам какве су нам шансе, мада се надамо проласку у други круг - оценио је Казлаускас.

        Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари