Дуда: Играћемо савременију кошарку!

ОЧЕКУЈЕ ДА НАМ ИГРАЧИ КАО ШТО СУ ЛУЧИЋ, БОГДАНОВИЋ, МИЦИЋ И ДАНГУБИЋ ДОНЕСУ ПРИКЉУЧАК СА РИВАЛИМА КОЈИ СУ ОДМАКЛИ НА ФИЗИЧКОМ ПЛАНУ

        Душан Ивковић изјавио је да се приликом састављања ширег списка играча за Европско првенство у Словенији руководио њиховом формом, тј. партијама које су током сезоне пружали у својим клубовима, као и поукама извученим из квалификационог циклуса.

       Како је подсетио Ивковић, прошле године смо се у последњем тренутку пласирали на Еуробаскет и таквим учинком „догурали до шестог шешира (приликом жребања за ЕП) и 23-24. места на европској ранг листи“.

       „Било је евидентно да је наша репрезентација у физичком смислу заостајала за противницима, који нису били врхунског ранга. Мислим да ће Лучић, па и Богдановић, Дангубић и Мицић, допринети да у том сегменту дођемо на ниво неопходан да се одигра савремена кошарка“.

       Ивковић је нагласио да су од некада стандардних играча „отпали“ Тепић, Рашић, Кешељ и Паунић, а да међу шесторицом дебитаната „упада у око Катић“.

       „Он се налази у зрелим играчким годинама, али је позван управо по критеријуму игара у клубу, јер мислим да је био убедљиво најбољи играч Суперлиге, па и АБА лиге“.

       Учитељ „орлова“ додао је да ће лекарска комисија на челу са др Драганом Радовановићем имати доста посла, али да је списак објављен месец дана пре почетка припрема, управо да би се евентуално повређени играчи благовремено обратили Савезу и добили медицинску помоћ, која им је неопходна.

       „Сезона је сигурно била изузетно тешка, са много утакмица. Ја сам информисао лекарску комисију о разговорима обављеним са играчима и дао простор да се реагује терапијама и да за то не чекамо окупљање у јулу. Не осврћем се пуно на вести о отказима које су објављивали страни сајтови, али ако стварно постоји неко ко не жели да игра - па, даћемо му простор да не игра“.

       Тренутно највећа неизвесност влада око тежине повреде Милоша Теодосића и дужине његовог опоравка.

       „Ми, упркос огромној жељи, немамо до краја увид у његову ситуацију. Лично сам разговарао са најутицајнијим људима из ЦСКА, били су спремни да га пусте, међутим, он је као професионалац одабрао да остане са екипом до краја плеј-офа. Ако се он не би опоравио, био бих спреман да укључим неког искусног играча на ту позицију, као што сам прошлог лета размишљао да позовем Вулета Авдаловића, али нисам то урадио због стања у коме су била његова колена“.

КОГА НЕМА И ЗАШТО?

       Селектор је одговорио на читаву серију новинарских питања о играчима који се нису нашли на списку.

       Први је на „дневном реду“ био Бобан Марјановић, учесник претходног Еуробаскета у Литванији.

       „Марјановић је у овој нашој лиги, таквој каква је - уз изванредно вођење тима - био доминантан играч и правио је разлику. Размишљао сам о њему, али мислим да би било јако тешко наћи му адекватно место у тиму за првенство Европе“.

Игор Ракочевић?

       „Стварно је много дао нашој кошарци, али сада је реконвалесцент и мислим да је дошло време да потражимо и кроз овај циклус пласирамо играча доминантног физичким предиспозицијама“.

       Потом је Ивковић поставио питање самом себи...

       „Вероватно ћете питати и зашто нема Милосављевића, а ту је Богдановић, који је одиграо прву финалну утакмицу без учинка? Е, па то су критеријуми селекције, које је мени тешко да вама објасним. Милосављевић је изузетно добар играч и ја му честитам на игри пруженој у среду, али он је био позиван већ два пута... Мислим да сам направио најбољи могући избор“.

       Ситуација око Бориса Савовића је специфична, јер је он у млађим категоријама наступио за Црну Гору.

       „Иако је он изјављивао да га нико ништа није питао, ми смо о њему итекако разговарали. Тадашњи тренер Црвене звезде, Влада Вукоичић, нагласио му је да постоји интересовање и да га пратимо. Међутим, када смо погледали ФИБА правилник, како би тај играч могао да добије српску кошаркашку националност, испало је да уопште не може да је добије“, рекао је Ивковић.

       „Једино је генерални секретар ФИБА могао да му одобри прелазак и то искључиво у земље које су у кошаркашком развоју. У једном тренутку смо и добили поруку ФИБА да је то немогуће“.

ЦИЉ ЈЕ ШПАНИЈА 2014.

       Огњен Кузмић је центар кога су 2012. драфтовали Голден Стејт Вориорси, игра у шпанској Ендеса лиги (Уникаха, Хувентуд), а пошто је рођен у Добоју, за њега је заинтересован и селектор БиХ Александар Петровић.

       „Постојао је контакт, он жели да игра за нашу репрезентацију и пратимо га. Ипак, мислим да тренутно не може да конкурише за место у тиму“.

       Потпредседник КСС задужен за мушку кошарку, Дејан Бодирога, додао је да Савез прати талентоване момке српске националности из земаља у окружењу, најконкретније из Републике Српске.

       „Ми са Савезом Републике Српскен немамо никакав званичан споразум, али имамо одличну сарадњу и знамо да већина момака који су одатле желе да играју за Србију. Они најталентованији већ су укључени у рад млађих селекција, пратимо њихове игре и наравно да су нам интересантни. Са тог поднебља смо увек добијали велике играче“.

       Селектор Ивковић као циљ је апострофирао пласман на Светско првенство 2014, за шта ћемо у Словенији од 4. до 22. септембра морати да заузмемо неко од првих шест места, не рачунајући Шпанце, као домаћине.

       „Мислим да уз квалитетно спровођење плана и програма припрема можемо очекивати пун напредак, поготово дебитаната и млађих играча. Оптимиста сам да ћемо уз велику борбу остварити наведене циљеве“.

       Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари