Ђорђевић: Французи и даље први фаворити

СЕЛЕКТОР О МЕЧУ У НАНСИЈУ: И ТЕ КАКО ИМ ЈЕ БИЛО СТАЛО

ДА ПОБЕДЕ СРБИЈУ И ДА НАМ ДАЈУ ПОРУКУ

Александар Ђорђевић

        Репрезентација Србије опет је у Београду, где је у среду од 20.30, у Комбанк арени, очекује велики тест - дуел са шампионом Европе.

       „Орлови“ су прошле недеље већ одмерили физичку спрему и форму у дуелу са истим ривалом и били поражени у Нансију, у прилично тешким условима. Сада ће они бити домаћини.

        „Пре свега, после три недеље рада вратили смо се у Београд. Прошли смо припреме у Крањској Гори, па турнир у Француској, који уопште није био лак, јер смо са идеалне температуре за рад дошли у градове, где је у халама било више од 40 степени и то није баш било добро за играче, јер није била могућа брза адаптација. Услед тога се десила и незгода са Богдановићем (дехидратација)“, рекао је селектор Александар Ђорђевић на конференцији за новинаре у Комбанк арени.

        Шеф струке „орлова“ објаснио је да је резултат те утакмице за њега био у другом плану, али очигледно не и за „триколоре“, које су Теодосић и другови елиминисали у полуфиналу прошлогодишњег Мундобаскета.

        „Утакмицу са Француском сте пропратили резултатски, ја сам имао размишљања невезана за исход и најјачи утисак после свега ми је да је Француска играла са четворицом играча више од 25 минута. Паркер, Батум, Гобер, Дијао... Све NBA играчи. И те како им је било стало да победе Србију и да нам дају поруку“, приметио је Ђорђевић.

        У Француској је наш тим наступио без повређеног трија (Теодосић, Милосављевић, Ерцег). С тим у вези, сада је ситуација позитивнија.

        „Ми смо одиграли утакмицу са мало минута за Бјелицу, који није потпуно спреман због каснијег прикључења припремама, а знате да није било Теодосића, Ерцега и Милосављевића. Тео и Ерцег су на паркету, а Гагију фали још пар дана да се прикључи и он. То су добре вести за све нас“.

        Селектор је потом изнео и своје оцене наступа у Нансију и Лиону, где је дан касније убедљиво побеђена Русија.

        „Мислим да полако улазимо у ону сферу игре и размишљања како ова репрезентација да игра - да полазимо из одбране и да она постане прво оружје са којим идемо да се боримо против било кога, па тако и против Француске, која овде долази, чини ми се, у најјачем саставу. Имају слављенички амбијент, јер отворено иду на златну медаљу, сви су се прикључили, сви играју на завидном нивоу и већ сада су у завидној форми за Еуробаскет. То за нас може да буде само још већи подстрек и мотив да им се супротставимо“.

        Иако је у питању још један контролни меч, идеја „орлова“ је јасна...

        „Ово је први сусрет репрезентације са београдском, српском публиком после Светског првенства у Шпанији. Очекује нас озбиљан задатак и идемо и у ову утакмицу као и у сваку - са идејом да победимо“.

        Наравно, као и прошле године, стручни штабови неће открити све карте.

        „Идемо постепено. Мислим да нико не отвара своје карте, па тако и ми - држали смо прошле године неке адуте до четвртфинала, тако ћемо и сада планирати да неке ствари задржимо, да играмо у основним постулатима, пре свега у односу на одбрану, где немамо права да задржавамо ни делић енергије. Ти одбрамбени, индивидуални и тимски задаци су приоритетне ствари које тражимо и то су смернице за све нас да направимо анализу и крајњу селекцију играча“.

        И српска и француска селекција требало би да у Арени наступе са по 14 играча.

        „То је у договору између два тренера, али мислим да ће и они играти са 14 играча, као што су мислим играли и прву, а и ми ћемо“.

        „Теодосић је изразио жељу да игра. Мислим да тренутно још није паметно, па ћемо видети. Мислим да ће 14 изаћи на терен, јер мислим да је то и награда, иако то није адекватна реч, али сви ће се скинути, па ћемо онда направити став. То је прилика да сви буду и поздрављени и пропраћени, јер су стварно одрадили добре припреме“.

        Србија - Француска, среда - 20.30 часова. Пре утакмице, биће организована и свечана церемонија уручења симболичног признања Немањи Бјелици, као подсећање на то да је у Шпанији, на Мундобаскету, одиграо 100. меч у дресу репрезентације.

ОНИ СУ ФАВОРИТИ №1

        „Што се мече тиче, ми смо једна од екипа које ће ићи на медаље, отворено и директно, али Французи су по мом мишљењу и даље први фаворити. Они су последњи шампиони Европе, бране титулу и дуго се није догодио back to back, па ето - са моје стране, чисто да им...“

         „Противници су за сваки респект, играју поштену кошарку, мушку, стално су у дуелу, имају вође какве се ретко рађају - Борис Дијао, Тони Паркер... Сваки пут кад се сретнемо са њима, када их гледамо, када видимо какав имају однос према дресу, земљи... То је заиста за свако поштовање“.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари